- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Објављени докази да су украјински екстремисти планирали стварање државе у Приморској области /фото/

© Sputnik / Виталий Аньков / Уђи у базу фотографијаПоглед на Владивосток
Поглед на Владивосток - Sputnik Србија, 1920, 28.06.2022
Пратите нас
Украјински екстремисти, који су 30-их година прошлог века бежали од совјетских власти на територије Манџурије, које су биле под окупацијом Јапана, активно су радили на стварању своје државе на територијама данашње Приморске области, након што су их повратили од СССР, објавила је Управа федералне службе безбедности за Приморску област.
Међу материјалима који су први пут објављени, налази се одлука о одбијању рехабилитације осуђеним лидерима украјинских екстремиста са Далеког истока, која је усвојена још у доба модерне Русије,
У јесен 1945. године, након што је Црвена армија поразила јапанске снаге у Манџурији, совјетска војна контраобавештајна служба СМЕРШ ухапсила је четворо активиста украјинског екстремистичког покрета на Далеком истоку. То су Јуриј Рој, Иван Шлендик, Александар Дзигар и Николај Самарски.
Даља истрага је утврдила да је 1934. године, након што је Јапан заузео Манџурију, на иницијативу украјинских националиста из редова емиграције који су живели тамо, као и уз учешће пољског конзулата у Харбину и друштва које је формирано под његовим окриљем „Прометеј“, створена је антисовјетска организација „Украјинска национална колонија“ (УНК).
Према истрази, главни задатак УНК била је активна борба против СССР у циљу одвајања Украјине од Совјетског Савеза и стварања на њеној територији националистичке државе са престоницом у Кијеву, као и отцепљивање совјетског Приморја од државе ради образовања на тој територији украјинске аутономије „Зелени Клин“.
УНК је формирана углавном од остатака Петљурине банде и лица, која су се директно борила против совјетске власти током грађанског рата.
Под руководством Роја током 1936 – 1939. године у том циљу почела је обимна пропагандна кампања, конкретно преко штампаних издања, на пример, новина „Далеки исток“.
Поред тога, зарад активизације антисовјетске делатности у Манџурији, УНК је формирала омладинску антисовјетску екстремистичку организацију „Украјинска Далекоисточна Сеч“, која је постала главни проводник идеје стварања украјинске националне државе на територијама Совјетског Приморја. Због тога су, у УНК током 1936-1937. године стигли представници берлинског центра Организације украјинских националиста“ (екстремистичка организација забрањена у Русији) Корда-Фјодоров, Марков и остали, који су уз помоћ јапанске војне мисије у Харбину, као и Руја, заузели руководеће позиције у колонији.
ОУН је имала подршку Абвера – војне обавештајне службе нацистичке Немачке.
Како је истрага утврдила, Рој је управљао целокупном политичком делатношћу УНК против СССР. Дзигар је 1937. године учествовао у формирању „Украјинске далекоисточне сечи“, а 1944. године изабран је за члана савета старешина „Украјинске националне колоније“. Шлендик се 1935. године придружио УНК, а 1936-1939. године био је члан њене управе и начелник канцеларије, као и технички уредник издања „Далеки исток“.
Самарски се 1934. године придружио УНК, а следеће године постао је члан одбора, а од 1937. године радио је као лични секретар Роја, истовремено предводећи групу хетмана. Од 1934. године такође је припадао савету старешина УНК и био је активан у националистичким активностима.
Кривица Роја, Дзигара, Шлендика и Самарског доказана је и суд их је осудио на 10 година логора. Већ од доба модерне Русије, ускраћена им је рехабилитација као лицима, која су починила државне злочине из политичких мотива.
Гори манастир Свјатогорска лавра  - Sputnik Србија, 1920, 07.06.2022
РУСИЈА
Украјински националисти запалили дрвени манастир у Свјатогорску
Украјинска војска у Донбасу - Sputnik Србија, 1920, 13.05.2022
РУСИЈА
Руска војска: Украјински националисти поставили оружје по школама и присилно држе цивиле у подрумима
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала