- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Рогозин: НАТО даје Кијеву сателитске снимке приватних компанија

© Sputnik / Сергей Мамонтов / Уђи у базу фотографијаДиректор "Роскосмоса" Дмитриј Рогозин
Директор Роскосмоса Дмитриј Рогозин - Sputnik Србија, 1920, 28.06.2022
Пратите нас
Приватни западни сателитски оператери прикупљају податке за НАТО, који затим бивају прослеђени украјинској војсци, саопштио је генерални директор „Роскосмоса“ Дмитриј Рогозин.

„Имамо информације из најразличитијих извора. Нисмо обавезни да их откривамо, али могу рећи да све водеће приватне компаније, као што је, на пример, тај исти 'Максар', тренутно искључиво раде на стварању јединствене базе података које НАТО користи за предају конкретних информација украјинским оружаним снагама“, објаснио је Рогозин.

Он је прецизирао да у то не треба „ни најмање сумњати“.
Раније су дописници Спутњика појаснили да су амерички комерцијални сателити фотографисали Змијско острво у Црном мору неколико дана пре покушаја Украјине да освоји острво нападима и извођењем десанта. Поред тога, сателити исте те групе, чији је оператер „Максар“, снимили су Рафинерију нафте у Новошахтинску у Ростовској области три дана пре напада дроновима.

Специјална војна операција у Украјини

Председник Русије Владимир Путин је 24. фебруара објавио о почетку војне операције демилитаризације Украјине. Он је у обраћању суграђанима рекао да околности „захтевају одлучну и хитну акцију“, пошто су се републике Донбаса обратиле Москви за помоћ. Путин је истакао да је циљ операције „заштита људи који су већ осам година изложени малтретирању и геноциду од стране кијевског режима“. За то је, према његовим речима, планирано да се изврши „демилитаризација и денацификација Украјине“, да се приведу правди сви ратни злочинци одговорни за „крваве злочине над цивилима“ у Донбасу.
Министарство одбране Русије редовно наглашава да руска војска не наноси никакве ударе по градовима Украјине: војна инфраструктура се онеспособљава високопрецизним средствима.
Змијско острво - Sputnik Србија, 1920, 26.06.2022
РУСИЈА
Поново одбијен напад украјинских снага на Змијско острво
Острво Кејмада Гранди или Змијско острво у Бразилу - Sputnik Србија, 1920, 11.05.2022
РУСИЈА
Важна победа у Црном мору: Русија спречила Кијев у покушају освајања Змијског острва
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала