- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Научници открили нови сој хеморагичне грознице на југу Русије

© Sputnik / Кирилл Брага / Уђи у базу фотографијаЛаборант у научном центру за лекове
Лаборант у научном центру за лекове  - Sputnik Србија, 1920, 28.06.2022
Пратите нас
Руски стручњаци открили су нови сој Конго-кримске хеморагичне грознице на југу Русије, саопштила је Спутњику прес служба Сеченовског универзитета.
Из саопштења произилази да је вирус Конго-кримске хеморагичне грознице присутан у бројним афричким земаљама, на Балкану, Блиском истоку, и у неким азијским државама. Како је прецизирала прес служба, овај вирус може се срести и на југу европског дела Русије.
Према подацима Светске здравствене организације, овај вирус људима преносе углавном крпељи и стока. Како се наводи, с човека на човека може се пренети при блиском контакту са крвљу, излучевинама или другим телесним течностима.
Како се наводи, различите варијанте вируса изазивају различите степене обољевања. Резултати извршеног испитивања показали су да проучавани сојеви вируса из руских области припадају линијама „Европа-1“ (596 узорака), „Африка-3“ (само један узорак), као и потпуно нова линија „Европа-3“ (шест узорака).

„Ризик од тешких клиничких манифестација, хеморагичног синдрома и смрти већи је код инфицираних линијом ‘Европа-1’, а надаље ће бити потребно детаљно проучити линију 'Европа-3' како би се проценила њена генетска разноврсност и географска распрострањеност у Русији и схватање колико је опасна“, истиче се у саопштењу.

Мозак човека - Sputnik Србија, 1920, 15.06.2022
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Може ли мозак да прокључа: Зашто је мождана температура знатно виша него у остатку тела /видео/
Нови капацитети Дедиња 2 омогућиће да пацијенти лакше дођу на преглед - Sputnik Србија, 1920, 23.05.2022
ДРУШТВО
„Батут“ спрема стручно упутство о мајмунским богињама
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала