- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Норвешка одбила да пропусти робу за руске рударе: Косачов оптужио Осло за кршење људских права

© Sputnik / Алексей Даничев / Уђи у базу фотографијаНорвешка,Ставангер
Норвешка,Ставангер - Sputnik Србија, 1920, 29.06.2022
Пратите нас
Потпредседник Савета федерације Русије Константин Косачов изјавио је да Норвешка крши људска права и међународне споразуме, јер одбија да пропусти робу за руске рударе који раде на Свалбарду.
„Министарство спољних послова Норвешке одбило је захтев предузећа 'Арктикугољ' за дозволу за превоз робе у Баренцбург. То су објаснили деловањем антируских санкција. Ради се о прехрамбеним производима за руске рударе који раде у том месту“, написао је Косачов на Телеграму.
Он је истакао да својим поступцима Норвешка крши одредбе члана 3 Париског споразума (Свалбардски споразум) из 1920. године који одређује међународно-правни статус архипелага Свалбард. Документ су склопиле Норвешка, САД, Данска, Француска, Италија, Јапан, Холандија, Велика Британија и Шведска, а 1935. споразуму се придружио СССР. Русија учествује у њему као држава наследница Совјетског Савеза.
Косачов је подсетио да су стране признале потпуни и апсолутни суверенитет Норвешке над архипелагом Свалбард, али под условима који су одређени Париским споразумом, а који подразумевају да увоз робе земаља-потписница споразума неће бити предмет ограничења.

„Норвешке власти својим одлучним решењем покушавају да оставе без хране руске рударе, што је само по себи неморално. Тиме се крше људска права и принципи хуманизма“, закључио је политичар.

Раније је саопштено да је Норвешка одбила захтев Русије за пролаз робе за руска насеља на Свалбарду преко јединог прелаза на руско-норвешкој граници Стурскуг. Како преноси телевизија „Е24“, тренутно се на прелазу Стурскуг налази око 20 тона руске робе намењене руским насељима на Свалбарду.
Руско насеље Баренцбург на острву Западни Свалбард - Sputnik Србија, 1920, 28.06.2022
РУСИЈА
Норвешка одбила захтев Русије за транзит робе на Свалбард
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала