- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Пјонгјнаг: Злокобан циљ – стварају азијску верзију НАТО

© AP Photo / Korean Central News Agency/Korea News ServiceКим Џонг Ун на сајму наоружања у Пјонгјангу
Ким Џонг Ун на сајму наоружања у Пјонгјангу - Sputnik Србија, 1920, 29.06.2022
Пратите нас
Заједничке вежбе САД, Јужне Кореје и Јапана имају „злокобан циљ“ према Северној Кореји и део су опасног увода у стварање „азијске верзије НАТО-а“, саопштила је данас севернокорејска државна новинска агенција КЦНА.
Извештај КЦНА објављен је неколико сати пре него што ће лидери Јужне Кореје и Јапана по први пут присуствовати годишњем самиту НАТО-а као посматрачи, преноси Ројтерс.
Планирано је да се они састану са председником САД Џозефом Бајденом како би разговарали о Северној Кореји, првом таквом трилатералном самиту од 2017, наводи британска агенција.
Три земље намеравају да спроведу здружену вежбу откривања и праћења ракета у близини Хаваја у августу, под називом "Pacific Dragon".
„САД постају тврдоглаво настројене ка војној сарадњи са својим марионетама, не обазирући се на примарни безбедносни захтев и забринутост азијско-пацифичких земаља“, саопштила је КЦНА.
Наведено је и да „план за формирање војног савеза САД-Јапан-Јужна Кореја, мотивисан улагивањем Токија и Сеула Вашингтону" представља опасан увод у стварање "азијске верзије НАТО-а", чиме "Вашингтон подстиче нови хладни рат".
У сличној изјави током викенда, Министарство спољних послова у Пјонгјангу је поручило да планиране вежбе показују лицемерје америчких понуда за дипломатски ангажман и дијалог без предуслова.
Северна Кореја је ове године спровела рекордан број ракетних тестирања, укључујући и своју највећу интерконтиненталну балистичку ракету, и постоји забринутост да би могла да тестира нуклеарно оружје, први пут од 2017, преноси Ројтерс.
Јужна Кореја и Јапан су савезници САД, али је њихов међусобни однос оптерећен тензијама из прошлости око јапанске окупације Кореје од 1910-1945.
Вашингтон подстиче Сеул и Токио да више сарађују суочени са претњама Северне Кореје, као и да се супротставе растућем утицају Кине, наводи британска агенција.
Кинески војници - Sputnik Србија, 1920, 29.06.2022
СВЕТ
„НАТО да научи своје лекције“: Кина дубоко забринута због новог стратешког концепта Алијансе
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала