- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

„Последња мера пред почетак рата“: Бугарска опозиција оштро критиковала протеривање руских дипломата

© AP Photo / Olivier MatthysБугарски премијер Кирил Петков
Бугарски премијер Кирил Петков - Sputnik Србија, 1920, 29.06.2022
Пратите нас
Одлука премијера Бугарске Кирила Петкова о протеривању 70 руских дипломата наишла је на оштре критике опозиције. Лидер опозиционе странке „Препород“ Костадин Костадинов изјавио је да је поступак Петкова „још једна национална издаја“.
По његовим речима, премијер је „опседнут манијом за влашћу“ и нада се да ће му „његови амерички господари дозволити да поново води земљу“.
„Кирил Петков наноси ту штету непромишљено. Масовно протеривање дипломата одређене земље, што је без пресе4дана у историји Бугарске, почевши од 1878. године, и затварања конзулата у обе земље задаје снажан ударац међусобним односима ових земаља. То је знак изузетно погоршаних односа и последња мера пред најекстремнијом мером – почетком рата“, рекао је Костадинов.
Његову изјаву је критиковала владајућа странка „Наставићемо са променама“. Посланик Настимир Ананијев је рекао да је изјава увредљива и претпоставио је да ју је „написала портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова“.
Представници странке „Демократска Бугарска“ сматрају да се Софија придржава принципа пропорционалности када је реч о броју дипломатских службеника, да је одлука „закаснела, али исправна“.
Главна опозициона снага ГЕРБ честитала је обавештајним службама на добро обављеном послу.
Раније је бугарски премијер Кирил Петков саопштио да Бугарска протерује 70 руских дипломата који су наводно ухваћени у шпијунажи. Москва је поручила да ће одговорити.
Парламент у Софији изгласао је прошле седмице неповерење влади Петкова, чију су смену затражили посланици опозиције тврдећи да политика његовог кабинета води у банкрот. Осим економије, теме сукоба су и вето на почетак преговора Северне Македоније са Европском унијом, али и борба против корупције.
Зграда Министарства спољних послова Русије - Sputnik Србија, 1920, 29.06.2022
РУСИЈА
Бугарска протерала руске дипломате „по налогу страних сила“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала