- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

„Спречили нови светски рат“: Руски тајни агенти много пута утицали на ток светске историје

© Fotolia / JgolbyТајни агенти - илустрација
Тајни агенти - илустрација - Sputnik Србија, 1920, 29.06.2022
Пратите нас
Руски илегални обавештајци (тајни агенти) постизали су резултате који су понекад неописиви и који су мењали ток светске историје, таквих примера је много, али још није дошло време да се о свему томе прича, рекао је за Спутњик шеф Спољне обавештајне службе Русије Сергеј Наришкин.

„Утицај илегалних обавештајаца на ток светске историје је несумњив и велики, а примера има много. Тако су наши тајни агенти, заједно са представницима других јединица Спољне обавештајне службе, својевремено учинили све што је било у њиховој моћи како би у иностранству открили тајне о прављењу нуклеарног оружја. То нам је омогућило да у најкраћем року обезбедимо себи поуздану заштиту и да осујетимо конкретне планове које су ковали на Западу, пре свега у САД, за уништавање наше државе масовним атомским бомбардовањем“, саопштио је Наришкин.

По његовим речима, обавештајци су, у суштини, спречили нови светски рат који је претио да постане последњи у историји човечанства.
„На ток светске историје несумњиво је утицао и Херој Русије Алексеј Козлов који је дошао до информација о нуклеарном програму Јужне Африке што је довело не само до њеног укидања, него и до пада режима апартхејда у земљи. А оно што је учинио за нашу земљу и светску историју Херој Русије Јуриј Шевченко једноставно се не може описати. Тај допринос се не може преценити. Још није дошло време да се о томе детаљно говори“, рекао је Наришкин.
Такође је као примере навео брачни пар Гохару и Геворка Вартањанов, захваљујући којима је 1943. године у Техерану осујећен покушај атентата нациста на лидере савезничких земаља у антихитлеровској коалицији.
Илегални обавештајац је обавештајац који ради у страној држави под маском држављанина те или неке треће земље. Делује у складу са легендом која је разрађена специјално до најситнијих детаља. Практично живи биографију друге особе. У СВР илегалне обавештајце називају „специјални резервни састав“. Јединица илегалних обавештајаца у СВР назива се Управа „С“ (од речи „специјални“). Јуче је обележила 100 година постојања.
Силуета човека испред екрана - Sputnik Србија, 1920, 10.11.2018
„Хелоу, мистер Филби“: Човек који је уздрмао британску империју
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала