- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Зашто Украјина упорно покушава да заузме Змијско острво

CC BY-SA 4.0 / Wikipedia/Фотонак/Cropped photo / Змијско острво у Црном мору
Змијско острво у Црном мору - Sputnik Србија, 1920, 29.06.2022
Пратите нас
Змијско острво је стратешки важна локација у Црном мору и зато не чуди што Кијев опет и изнова неуспешно покушава да га освоји. Украјинске трупе, како оцењују за Спутњик руски експерти, покушавају да га заузму како би спречили Русију да ваздушним и морским путем контролише испоруке наоружања Украјини са Запада.
Како је изјавио портпарол Министарства одбране Русије Игор Конашенков, украјинска војска је прошле недеље по други пут покушала да заузме Змијско острво ваздушним и артиљеријским нападима, као и десантом.

Важан стратешки значај

Руски војни експерт Виктор Литовкин објашњава за Спутњик да је Змијско острво стратешки важно.
„Острво се практично налази у делти Дунава, преко пута Одесе и Николајева. Ко њиме управља, има могућност да контролише све бродове који пролазе кроз ушће реке Дунав и иду у Херсон, Очаково...“, каже саговорник.
Војни експерт Владимир Гундаров слаже се да је острво, иако мало, стратешки значајна локација у северозападним водама Црног мора.
„Острво има 0,205 квадратних километара. Налази се у близини украјинско-румунско поморске границе. Одавде је згодно контролисати све бродске путеве у овом региону. Поред овог острва не може незапажено да прође ниједан брод“, истиче стручњак.
Према речима Андреја Головатјука, пуковника у резерви и члана председништва руске организације „Официри Русије“, на Змијском острву се могу разместити средства за праћење ваздушне и поморске ситуације.
„Практично сви ваздушни и поморски транспортни путеви којима се шаље наоружање из западних земаља у Украјину до Одесе биће контролисани“, каже Головатјук.
Велику улогу, према мишљењу Литовкина, игра то што се на острву може распоредити наоружање.
„Острво је мало да се на њему стационира цео гарнизон, али се могу разместити противракетни одбрамбени системи, противбродски системи ‘Бал’ и ‘Бастион’“, напомиње Литовкин, подсећајући да постоји и лука у којој се могу поставити торпедни чамци.

Русија свим силама штити Змијско острво

Имајући све ово у виду, Владимир Гундаров не искљује могућност да ће Украјина, наставити да гранатира Змијско острво.
„Они су добили америчке противбродске ракете ‘Харпун’. Овим пројектилима могу да циљају све бродове који се приближе острву. Оружане снаге Украјине ће наставити са покушајима да заузму острво, зато ће вероватно бити и трећег, и четвртог напада“, објашњава стручњак.
Међутим, руске снаге ће, како истиче Головатјук, уложити максимални напор да заштите острво.
„Уверили смо се да је и други покушај украјинских трупа да заузму Змијско острво био неуспешан. То само значи да је оно добро заштићено, као и да га брани борбено спремна група руских оружаних снага“, каже експерт, истичући да Оружане снаге Русије за одбрану острва користе, пре свега, системе ПВО, стрељачко оружје и уређаје за откривање ваздушних и поморских циљева.
Након неутралисања средстава за напад, према речима Гундарова, руске трупе су са 14 пројектила уништиле контролне центре у Одеси и Очакову.
„Има разлога да верујемо да су у Очакову уништени чамци којима је украјинска војска планирала да се искрца на острво“, каже он.
Конашенков је прецизирао да су ракетни и артиљеријски напади на Змијско острво изведени украјинским ракетама „точка-У“, пројектилима испаљеним из вишецевних ракетних бацача „ураган“ и хаубица М-777 калибра 155 милиметара. Према његовим речима, руска ПВО је уништила 140 дронова, као и четири ракете „точка-У“. Ниједан украјински пројектил није успео да погоди циљ. Генерал је додао да је у ваздушном простору у области око Змијског острва уочен и стратешки обавештајни дрон америчке авијације „глобал хок“ RQ-4.
Подсетимо, кијевски режим је у мају направио неколико очајничких покушаја да изврши десант на место које има важан значај за обезбеђивање контроле над северозападним делом Црног мора.
Руски Ми-24 - Sputnik Србија, 1920, 10.05.2022
РУСИЈА
Украјина изгубила 14 борбених летелица у покушају да поврати Змијско острво
Змијско острво - Sputnik Србија, 1920, 05.09.2021
РУСИЈА
Треба ли Русији Змијско острво
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала