- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Ђукановић: Спустити тензије, Темељни уговор није најбитније питање у Црној Гори

© AP Photo / Virginia MayoМило Ђукановић и Шарл Мишел
Мило Ђукановић и Шарл Мишел - Sputnik Србија, 1920, 30.06.2022
Пратите нас
Предсједник Црне Горе Мило Ђукановић саопштио је да је убијеђен да нико не доводи у питање оправданости Темељног уговора, те да је неоправдано да до сада нема потписаног Уговора. Поручио је да то свакако није најважније питање за Црну Гору и њену будућност и да по том питању не треба журити, нити избјегавати јавни разговор.
„Поуздано знам да га је Влада Игора Лукшића 2010. или 2011. године нудила Српској православној цркви (СПЦ), као и другим вјерским заједницама. Друге вјерске заједнице су га потписале, СПЦ га је одбила са аргументацијом да нема потребе да потписују Уговор са државом коју је створила. Убијеђен сам да не треба журити, избјегавајући јавни разговор на ту тему“, казао је Ђукановић након НАТО самита у Мадриду.
Питање Темељног уговора, како је казао предсједник Црне Горе, није најважније питање за Црну Гору и њену будућност.
„За Црну Гору је најважније да деблокира преговарачки процес и иде ка Европи, али стицајем околности, то је постало важно политичко питање. Дакле, морамо одговорити тој важности и мора се дозволити свима да се укључе на ту тему и свако да обави свој дио посла. Влада да мора води рачуна о интересима државе, црква да води рачуна о својим интересима“, рекао је Ђукановић.
Истакао је и да је оптимиста и поручио да је „Црна Гора показала да има демократски капацитет и за много теже изазове“.
„Само треба спустити тензије, не треба медијски пренаглашавати важност тог питања, и оставити то онима који су за то позвани да напишу уговор са 20 чланова и да се то скине са дневног реда", закључио је Ђукановић.
Дритан Абазовић и патријарх Порфирије - Sputnik Србија, 1920, 30.06.2022
СРБИЈА
Патријарх Порфирије и Абазовић постигли сагласност око Темељног уговора /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала