- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Играње на западну карту за Србију и Српску би било кaо одлазак у четнике 1945. /видео/

© AP Photo / Manu BraboЧетник - илустрација
Четник - илустрација - Sputnik Србија, 1920, 30.06.2022
Пратите нас
Уколико би Србија и Српска заиграле само на западну карту, то би било као одлазак у четнике '45. Док из Русије и Кине добијамо реалну помоћ, са Запада не добијамо никакву конкретну понуду осим да будемо беспоговорно послушни уз поруку да ћемо се на зиму мање купати, речено је на трибини „Србија и Српска у позадини глобалног сукоба у Украјини“.
Србија и Република Српска не могу и не смеју учинити било шта против своје политичке и војне неутралности, јер би тако у украјинском сукобу постале стране у рату који није њихов, оценио је шеф представништва РС у Београду Млађен Цицовић на трибини одржаној у Београду.

Играти само на западну карту је ко одлазак у четнике '45.

Политиколог др Ненад Кецмановић подсетио је да сва испитивања јавног мњења у Србији и Српској показују да је народ у врло високом проценту од око 80 одсто против санкција Русији а да је подршка евроинтеграцијама на историјском минимуму од око 35 одсто.
Након спречавања министра Сергеја Лаврова да дође у Београд, боравка Милорада Додика у Санкт Петербургу, али и политичког фаворизовања Молдавије и Украјине у Бриселу, оба тренда ће се наставити увећаном динамиком, истакао је Кецмановић и додао да ће при толикој русофилији и евроскептицизму у народу, власти у Србији и Српској имати додатну подршку очувању неутралности.
„Нико данас не оспорава да ће Русија и Кина победити, ни да је америчка моћ у опадању а да ЕУ пропада. Саме САД више не предњаче него спречавају друге да напредују. У том контексту и ми треба да пројектујемо нашу политичку неутралност. Данас играти само на западну карту то је као '45. отићи у четнике“, оценио је Кецмановић.

Понуда Запада: Одрекните се свега и нећете се купати

Политиколог Александар Павић рекао је да Србија и Српска из Русије и Кине добијају реалан новац, док са Запада не добијамо никакву понуду „осим да слушамо“. Осим тога, Запад нам поручује: „Ове зиме ћете се мање туширати, носићете џемпере пошто ћете морати да смањите термостате, сећи ћете шуме, а поред тога што смо еколошки најсвеснији на свету, почећемо да ложимо угаљ“.
„Сјајно је што припадамо народу који не пристаје на такве будалаштине. Додик је то јасно рекао, мислим у име свих Срба. Имамо нешто врло конкретно, 85 одсто човечанства није увело санкције Русији и он је био тамо с онима који хоће да раде без условљавања. Перспектива економска је на Истоку, а не на поробљеном Западу и међу његовим сателитима. Запад нам не нуди сад, као што никад није ни раније, бар неку поштену понуду“, сматра Павић.
Понуда Запада Србима могла би се дефинисати као „одрекните се свега и нећете се купати“, нагласио је он.
Према његовим речима, данас присуствујемо још једној светлој страници српске историје која не би смела да буде укаљана ни на који начин, а током украјинске кризе требало да наставимо да останемо неутрални, упркос свим притисцима Запада.
„Срби са обе стране Дрине данас одржавају један цивилизацијски ниво који је потпуно стран остатку Европе“, нагласио је Павић.

Долази време промене граница

Геополитичар Миломир Степић рекао је да у оптицај све отвореније улази теза да се границе Украјине морају мењати и да та теза долази и са руске и са западне стране.
Промена граница Украјине је прито цена коју је Запад спреман да плати не би ли Русију увукао у „унапред бесплодне преговоре“, додао је он.
„Ефекат домина је очигледан, покренут је онемогућавањем Запада да цивилизацијски, геополитички и геоекономски киднапује Украјину из источно-православног света и прикључи је себи како би је преумио, а прети да се пренесе и на остале делове Европе. Ако Русија намерава да оствари много крупнији, суштински геополитички циљ а то је да истера САД из западне Евроазије и уклони тај трансатлантски НАТО мостобран неопходан је међукорак, а то је да демонтира ту затечену балканску структуру“, сматра Степић.
У том контексту, требало би апострофирати ноторну чињеницу да се под окриљем Запада, нарочито у контексту његове опадајуће моћи, српски интереси не могу остварити а да је то могуће само у преобликованим односима који се назиру, оценио је Степић.
„Српски марш“ у знак подршке територијалном интегритету Србије у Москви - Sputnik Србија, 1920, 19.04.2022
РЕГИОН
Зашто Србија и Српска не смеју да поклекну под притиском Запада
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала