- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Путин: Дејства кијевског режима су злочин против човечности

© Sputnik / Григорий Сысоев / Уђи у базу фотографијаПредседник Русије Владимир Путин
Председник Русије Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 30.06.2022
Пратите нас
Дејства кијевског режима у Донбасу могу се оквалификовати само као злочин против човечности, рекао је председник Русије Владимир Путин на отварању десетог Петербуршког међународног правног форума.

„За дејства кијевског режима нема друге дефиниције осим злочина против човечности", рекао је Путин.

Осврћући се на главну тему скупа у Санкт Петербургу, која гласи „Остати у праву", Путин је је оценио да незаконите санкције и нарушавање споразума у сфери стратешке стабилности доводе у сумњу саму суштину глобалног правног система.
„Главна тема данашњег сусрета – 'Остати у праву' – данас звучи посебно актуелно. Примена нелегитимних санкција, игнорисање фундаменталних принципа поштовања суверенитета држава и немешања у унутрашње ствари, нарушавање споразума у сфери стратешке стабилности не само да наносе штету односима земаља и народа, него доводе у сумњу саму суштину глобалног правног система“, рекао је Путин.
Он је навео да Русија као једна од водећих светских држава бескомпромисно брани принцип владавине закона.
„Сматрамо то базичним условом за изградњу правденог, вишеполарног светског поретка, заснованог на равноправној сарадњи у политичкој сфери, у области безбедности, еконимији, науци, култури, спорту“, нагласио је Путин.
Председник Русије је истакао да земље које инсистирају на својој посебности нарушавају право, прецртавају појмове као што су неотуђивост имовине и слобода говора, рекао је Путин.
„Земље које проповедају сопствену изузетност и у својој унутрашњој политици прекорачују право, прецртавају појмове као што су неотуђивост имовине, слобода говора. Доминација једне земље, или групе земаља на светској сцени не само да је контрапродуктивно него је и опасно и неизбежно повећава системске ризике великих размера“, рекао је Путин.
Он је истакао да Русија развија односе са свима који су за њих заинтересовани, као и да је Москва отворена за дијалог о стратешкој стабилности и неширењу наоружања.
„Руски дневни ред у међународним пословима је увек био и остаје конструктиван. Развијамо вишестране односе са свима који су за то заинтересовани, придајемо велики значај сарадњи с Уједињеним нацијама, Г20, БРИКС, ШОС и другим организацијама“, рекао је Путин.
Према његовим речима, игноришу се природна права других учесника у међународним односима, селективно се тумаче фундаментални принципи недељивости безбедности.
Путин је оценио да је међународном праву потребно да се развија, а не да се укида, те да је оно сада под диктатом и намерним одбијањем појединих земаља да поштују принципе хуманизма и правдености.
„Данас се може чути да право више не може адекватно да реагује на проблеме и изазове савремености, на бурне и фундаменталне промене. Чују се и радикалније оцене о укидању самог појма међународног права. Категорички се не слажем с таквим закључцима. Дефинитивно, систем међународног права теба да се развија, али није потребно да се мешају узроци и последице“, додао је Путин.
Словеначка оклопна возила БВП М80 послата у Украјину - Sputnik Србија, 1920, 30.06.2022
РУСИЈА
Путин саопштио који је коначан циљ специјалне војне операције у Украјини
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала