- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Путин: Запад је сатерао себе у замку; Имамо веома много истомишљеника, али се неки боје да то кажу

© Sputnik / Павел Бедняков / Уђи у базу фотографијаВладимир Путин на Међународном економском форуму у Санкт Петербургу
Владимир Путин на Међународном економском форуму у Санкт Петербургу - Sputnik Србија, 1920, 30.06.2022
Пратите нас
Колективни Запад је сатерао себе у замку, јер није могао да предвиди тенденције које ће допринети слабљењу његове глобалне доминације, изјавио је руски председник Владимир Путин. Он је још истакао да Русија има веома много истомишљеника, али се само боје да причају наглас. Такође је најавио посебан говор о анализи ситуације у свету.
Руски лидер је данас у седишту Руске спољнообавештајне службе (СВР) присуствовао обележавању стогодишњице руске тајне обавештајне службе и том приликом истакао да је приоритет службе стратешка прогноза развоја међународних процеса.

Русија има много истомишљеника који желе да иду својим путем

Он је оценио да је у свету много истомишљеника који желе да иду својим путем, само се боје да подигну главу и причају о томе наглас.

„Запад покушава да игнорише реалност која му не одговара, као и формирање мултиполарног светског поретка. Неусмњиво је да не може потпуно да игнорише те објективне тенденције. Али, у пракси је његова политика руковођена једним циљем – свим средствима сачувати своју доминацију. Догматизам, терет прошлости и неспремност за суочавање са истином неизбежно повећавају ризик од даљих непромишљених импулсивних акција Запада. Али, та ситуација, истовремено, Русији открива да има истомишљенике у свету, а знате да је таквих истомишљеника веома много. Истина, неки се боје да подигну главу и да о томе говоре наглас“, објаснио је Путин.

Како је истакао, они о којима он говори, размишљају „приближно као и Русија, мисле као и ми, у ствари“.
„Много је таквих истомишљеника: земаља, људи и народа који желе да иду својим путем, који се темељи на принципима истинске мултилатералности“, додао је он.

Мултиполарност би ујединила свет

Путин је истакао да је главна тачка светске агенде, која би ујединила човечанство - мултиполарност света, која представља слободу земаља и народа, њихово природно право на свој развојни пут.

„Желим да истакнем да ми мултиполарност схватамо, пре свега, као слободу. Слободу земаља и народа, њихово природно право да следе свој развојни пут, очување своје оригиналности и јединствености. У таквом моделу светског поретка нема места диктатури, нечијим наметнутим обрасцима, идејама о искључивости појединих држава или чак неких блокова“, сматра Путин.

Запад користи Украјину за обуздавање Русије

Путин је оценио да Запад данас цинично користи милионе становника Украјине као потрошни материјал у својим геополитичким играма и покушајима обуздавања Русије, и да се у „америчком“ свету права свих осталих једноставно газе.

„Такозвани колективни Запад у својим поступцима полази од тога да њихови модели либеларног глобализма немају никакву алтернативу. А овај модел, назваћемо ствари правим именом, је само обновљена верзија неоколонијализма и ништа друго. То је амерички свет, свет за одабране, у коме се права свих осталих једноставно газе. Очигледна потврда тога је судбина многих земаља и народа Блиског истока и других светских региона, а данас - милиона људи у Украјини, које Запад тако цинично користи као потрошни материјал у својим геополитичким играма и покушајима да обузда Русију“, објаснио је руски лидер.
Додао је да ти покушаји обуздавања нису ништа друго него жеља да се не дозволи Русији да се развија потребним темпом и на основу традиционалних вредности које су јој неопходне.
„Какво је то обуздавање? То је једноставно борба против Русије“, закључио је он.

Циљеви Спољнообавештајне службе Русије

Путин је нагласио да је међу кључним задацима благовремено извештавање о иностраним војним и геостратешким плановима који могу представљати претњу по Русију. Према његовим речима, важно је сагледати ширу слику онога што се дешава у свету и „деловати проактивно“.

„Наша стална пажња треба да буде усмерена на ситуацију у светској економији и финансијском сектору. Важно је проучавати конјунктуру и главне тенденције на светским тржиштима, израчунати могуће последице оних корака и одлука, који се тичу интереса Русије и домаћег бизниса, наших интеграционих и међународних пројеката“, додао је председник.

Такође је истакао да је један од главних задатака службе добијање информација које доприносе индустријском развоју земље у условима санкција.
Руски председник је поручио да пажња СВР не сме да ослаби кад је у питању безбедност руских грађана у иностранству.

Јединствене операције спроводе се ради заштите националних интереса Русије

Путин је истакао да руска тајна служба и данас спроводи јединствене операције, долазећи до најдрагоценијих информација за заштиту националних интереса Русије.
Он је подсетио да су припадници ове службе пре и током Другог светског рата, дали велики допринос Великој победи, а током Хладног рата пружили огроман допринос у остварењу стратешког паритета, и учествовали у јачању одбрамбене способности Отаџбине, расту њеног међународног утицаја и престижа.
„И данас је рад у овој области један од најодговорнијих, а захтеви према запосленима изузетно високи. Ситуација у свету остаје сложена и веома динамична, неопходно је решавати нестандардне задатке са много непознаница, одговарати на изазове у којима је фактор неизвесности велики“, приметио је Путин.
Према његовим речима, током последњих година СВР је озбиљно ојачала своје оперативне и информационо-аналитичке могућности, а приметно је порастао и њен кадровски потенцијал.

Путин најавио посебан говор о развоју ситуације у свету

Путин је саопштио и да намерава да један од својих јавних говора посвети анализи развоја ситуације у свету.

„Несумњиво је потребна посебна дискусија о таквом моделу, нашој визији будућности, о агенди која би уједињавала, а не делила човечанство“, закључио је он.

Председник Русије Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 20.06.2022
Подкаст
Стари свет је мртав, добро дошли у Путинов свет | Нови Спутњик поредак
Председник Русије Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 17.06.2022
РУСИЈА
Путин: Шест принципа за развој Русије
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала