- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Лондон оснива антируски центар у Сарајеву

© AP Photo / Kirsty WigglesworthПрипадник британске полиције испред Даунинг стрита 10, седишта британског премијера
Припадник британске полиције испред Даунинг стрита 10, седишта британског премијера - Sputnik Србија, 1920, 30.06.2022
Пратите нас
Британски премијер Борис Џонсон саопштио је данас да ће та земља послати војне стручњаке у Босну и Херцеговину, како би се супротставили руском утицају и да „појачају мисију НАТО и унапреде стабилност и безбедност“ у земљи.
„Не можемо да дозволимо да Западни Балкан постане још једно игралиште за руског председника Владимира Путина и његовог погубног похода. Разгоревањем пламена сецесионизма и секташтва, Русија настоји да преокрене успехе у последње три деценије у Босни и Херцеговини“, навео је британски премијер у изјави, преноси агенција Ројтерс.
Како је рекао Џонсон, Лондон из тог разлога појачава подршку Босни и Херцеговини и „одазива се позиву пријатеља да помогну у заштити мира који с правом заслужују“.

Шта подразумева план Лондона

На сајту британска влада објављени су детаљи плана Лондона за БиХ. Наводи се да ће Британија уложити 750.000 фунти за оснивање безбедносног центра при Универзитету у Сарајеву.
То ће, како је образложено, ојачати одбрану БиХ против сајбер напада. Додаје се и да ће Британија блиско сарађивати са медијима и институцијама БиХ како би их „опремила инструментима за идентификовање и ублажавање последица дезинформација“.
„Британија, на захтев штаба НАТО у Сарајеву, шаље и стручњака за борбу против дезинформација и цивилног саветника за стратешку одбрану који ће обучавати припаднике оружаних снага БиХ“, додаје се у објављеном плану британске владе.
Члан председништва БиХ Милорад Додик у интервјуу за Спутњик - Sputnik Србија, 1920, 30.06.2022
РЕГИОН
Додик о британском антируском центру: Манир старих колонијалаца, не постоји легалан пут да уђу у БиХ
Заставе БиХ  - Sputnik Србија, 1920, 28.06.2022
РЕГИОН
Немци и Британци преко Уставног суда разваљују Босну – Српска мора ићи својим путем
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала