Две нове политичке снаге у Црној Гори – коме ће помрсити конце

© Sputnik / Бобан НововићСкупштина Црне Горе
Скупштина Црне Горе - Sputnik Србија, 1920, 01.07.2022
Пратите нас
Формирање Покрета Европа сад и најава оснивања Демохришћанске партије коју би предводио бивши премијер Здравко Кривокапић наговештавају нову прекомпозицију политичких снага у Црној Гори.
А док аналитичари поздрављају стварање нових партија, већ постојеће партије у новим политичким субјектима виде опасност да би им могли однијети дио гласачког тијела.
Милојко Спајић и Јаков Милатовић, успјешни министри из 42. владе лансирали су програм Европа сад, што је значајно повећало плате у Црној Гори, и на основу тог кредита покушаће и да се изборе за политички простор. Премијер Кривокапић је доста стидљиво на свом фејсбук профилу написао ДХ , што су многи портумачили да ће ипак основати Демохришћанску странку, што је одавно најављивано. Касније је на свом твитер налогу бивши премијер написао Демократија и хришћанство и појаснио да је ријеч о НВО која би у перспективи могла да прерасте у партију.

Коме могу узети гласове Спајић и Милатовић

Аналитичар Војин Грубач за Спутњик истиче да је стање политичког система у Црној Гори “јадно и жалосно, фактички у рушевинама”, тако да је стварање нових и лагано нестајање старих партија закономјерност у таквим политички смутним временима.
“Катастрофалне грешке (или пројектоване намјере) челника Демократског фронта и СНП- а, које су у политичку орбиту ненадано вратиле посрнули ДПС Мила Ђукановића, отварају широки простор освајању њихових досадашњих гласача од стране нових партија. Дакако, одличан простор се налази и у освајању гласача ДПС-а који је и даље у незаустављивом партијском стрмоглаву, као и мобилизацији апстинената за своје политичке идеје. То се прије свега односи на недавно формирани Покрет Европа сад, бивших министара Спаића и Милатовића, која има идеалну прилику за развој и политички успјех”, наводи Грубач.
Он оцјењује да тај покрет нуди кључно - економски програм развоја државе, што је главни и једини национални интерес свих грађана Црне Горе.
“Факат је да су грађани Црне Горе сиромашни и јако заморени бесконачним, пустим и једнообразним идентитетским препуцавањима и шовинистичким хистеријама јако несолидних и неквалитетних црногорских политичара”, констатује Грубач.
Наш саговорник је мишљења да Европа сад нуди развој економије за широке народне масе, а већина садашњих партија у Црној Гори нуди само идеолошке магле да би у случају политичког успјеха отимала мјеста по дубини резервисана за своје партијске апаратчике, док их економија и социјално стање грађана мало или уопште не интересује.
Грубач коментарише и најаву оснивања Демохришћанска странке бившег премијера Кривокапића тако да би и она могла бити неки нови фактор на политичкој позорници Црне Горе.
“Спаићу, Милатовићу и Кривокапићу ће бити проблем политичко неискуство и не баш велика политичка знања, али се тај проблем може компензовати паметним кадровским решењима у свом окружењу”, сматра саговорник Спутњика.
Грубач закључује да треба поздравити стварање нових партија, јер је вријеме да се њима замијене старе које су постале крупан проблем и јер су фактички блокирале све путеве било каквог напретка државе и друштва.

Успјех се не прашта

Аналитичар Предраг Дрецун вјерује да ће професор Кривокапић имати мање шансе са неком Демохришћанском странком него Спајић и Милатовић са Европом сад, а прогнозира да ће се Демохришћани можда кретати око цензуса на наредним изборима.
Дрецун истиче да би било љековито за црногорску политичку сцену да Покрет Европа сад узме до пет процената гласача ДПС-а, јер тада не би ниједна партија имала више од 30 одсто гласова у Црној Гори, што би натјерало партије да праве компромисе и да сарађују. Међутим, како додаје, не би ваљало да узме тих пет до десет процената гласача ДФ, Демократа или УРЕ.
Он сматра да није искључено да је један од разлога што су се партије договориле да сруше 42. владу Црне Горе био и тај што је програм Европа сад постигао добре резултате и што је на макроекономском плану показао опоравак црногорских финансија. Поготово ако се упореди са предходном ДПС владом, што партијама није одговарло и ријешиле су да сруше Владу Здравка Кривокапића.
“На таласу успјеха Европе сад Милојко Спајић и Јаков Милатовић би могли да направе успјех на наредним изборима, прво локалним, па и парламентарним. Све зависи од тога како ће организовати странку, јер није страначки рад исто што и давање изјава медијима и твитовање. Пракса је показала да су виталне оне партије које имају такозвану пјешадију, које форсирају теренски рад, то имамо у примјерима, осим ДПС-а, који је покрио био читаво друштво, још код СНП-а и Демократа, који су дио те структуре и узели од СНП-а”, каже Дрецун за Спутњик.
Што се тиче професора Кривокапића, по Дрецуновом мишљењу, испоставило се да је био наиван за политику и да је за његов брзи пад заслужан лош избор савјетника, или чак и одабир савјета од тих савјетника.
“ Поуздано се може рећи да је Кривокапићев одлазак са функције премијера убрзало његовог противљење Отвореном Балкану, што је засметало неформалним центрима моћи у Црној Гори, страним амбасадама, и то је убрзало пад његове владе. Парадоскално је да га је у томе савјетовао тадашњи министар вањских послова Ђорђије Радуловић, који је сада савјетник премијера Дритана Абазовића и који се данас отворено залаже за Отворени Балкан. Добар избор професор Кривокапић је наоправио око Милојка Спајића и Јакова Милатовића, који су били министри, као и Андреја Миловића који је био директор Директоријата у Министарству правде, а остала кадровска рјешење су убрзала његов пад”, каже Дрецун.
Јелена Божовић - Sputnik Србија, 1920, 01.07.2022
РЕГИОН
Порука из ДФ-а новим партијама: Чека их бродолом
Премијер Црне Горе Дритан Абазовић - Sputnik Србија, 1920, 29.06.2022
РЕГИОН
„Да Дритана не изненади дочек кад се врати“: Црна Гора остаје подељена око Темељног уговора са СПЦ
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала