Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Може ли дипломатска офанзива Србије да помрси планове Приштине на Северу

© AP Photo / Visar KryeziuПрипадници РОСУ на северу Косова и Метохије
Припадници РОСУ на северу Косова и Метохије - Sputnik Србија, 1920, 01.07.2022
Пратите нас
После најновијих претњи из Приштине Београд мора да покрене дипломатску офанзиву са државама које не признају Косово да се Резолуција 12 44 примени на терену, оцене су саговорника Спутњика, који не искључују могућност нових провокација косовских Албанаца као што су хапшења Срба на Северу и заузимања Валача и Газивода.
Председник Србије упозорио је у среду да би Приштина могла да примени одређену силу над Србима на северу Косова после 1. октобра уколико наиђе на отпор у примени одлука које је приштински парламент донео везано за забрану српских таблица и идентификационих докумената за прелазак админстративне линије са Србијом.
Које безбедносне претње чекају Србе на северу КиМ, а шта Београд може дипломатским путем да уради да то спречи за Спутњик су коментарисали бивши припадник Државне безбедности Божидар Спасић и бивши амбасадор Бранко Бранковић.

Шта планира Приштина

Спасић каже да план могућег напада на Србе на Северу Приштина може да спроведе уз помоћ ЕУ али да је јасно да иза тога стоји Америка.
„Наше обавештајне службе располажу подацима да се на нашој окупираној јужној покрајини налазе не само косовске снаге, већ и други који се увежбавају да користе модерно оружје које су набавили. Не заборавимо да су недавно набавили и дронове, ракетне системе и тако даље. А некоме ко нема намеру да окупира некога или да употреби то наоружање нису потребне свакодневне убрзане вежбе, и то надомак севера Косова“, каже Спасић.
Он истиче да из обавештајних извора, што наших, што пријатељских земаља, упозоравају на могућност да се спрема такозвана „Олуја“ на северу што је термин који је постао синоним за етничко чишћење.
„У сваком случају, то би представљао један вид општег напада на север Косова при чему би дошло до хапшења вођа Срба, дакле свих десет председника српских Општина као и хапшења виђенијих грађана српске националности. После тога би уследила изолација тог подручја а врло вероватно да би то подразумевало и заузимања неких виталних српских постројења као што су Валач и Газиводе,“ описује могући сценарио Спасић.

Албанци са КиМ су оружје Запада

Најава Председника Србије, додаје Спасић, да ће наш одговор бити мудар и паметан али и жесток значи да Србија неће дозволити да некоме уопште буду и при помисли да изведе неку акцију сличну „Олуји“.
„Председник Србије не жели да се изјасни да ли ће бити употребљена војска у случају тог сценарија али Србија сигурно неће у таквој ситуацији седети скрштених руку. Уосталом, овом поруком коју нам је пренео један европски званичник Србији је у ствари дат и последњи рок да се уведу санкције Русији. Јер за Запад Албанци са Косова су оружје против Србије, да их присиле да ураде оно што њима одговара,“ каже наш саговорник.
Спасић такође упозорава и да амерички председник и НАТО појачавају снаге у Европи, укључујући и трупе ове Алијансе у БИХ, управио имајући на уму да Србију увуку у конфликт са Приштином.
Амбасадор Бранковић, с друге стране, каже да увек постоји дипломатски начин да се нешто спречи.
Европа је у озбиљном политичком и безбедносном хаосу. Немају свој сопствени план, питање је да ли ће га и имати, а питање је и да ли ће успети да га трасира и да му неки нацрт који ће им некако омогућити да стану на ноге,“ каже Бранковић.

Потребна јака дипломатска офанзива

У том светлу Србија би, по мишљењу Бранковића, требало под хитно да предузме две ствари после оваквих одлука у Приштини донетих уз помоћ пре свега савезника косовских Албанаца из ЕУ.
„Прво, у овој фази треба да се врло брзо ангажујемо код држава које нису признале Косово и да их активирамо. Односно, ми морамо одвојено са свих пет држава ЕУ да обавимо озбиљне разговоре о Косову и Метохији и да тражимо од њих да постану активни у даљем непризнавању и неприхватању свега онога што Косово сада ради,“ предлаже Бранковић.
Бранковић напомиње и да Резолуција 1244 није ни упола спроведена, што је наш адут у овој ситуацији, јер можемо од држава ЕУ које нису признале Косово да затражимо да делови те Резолуције оживе и у пракси.
„То је оно што није примењено. Наравно, с правом се тражи да се Резолуција 1244 испоштује и то не само на речима, већ да се испоштује применом у пракси то јест на терену. Дакле, да нам помогну да ЕУ то прихвати и испоштује као и Америка тако да можемо да отпакујемо све делове Резолуције и да их применимо. То значи и повратак одређеног броја наших безбедносних снага на Косово и Метохију и админстративну линију,“ каже наш саговорник.

Европска унија мора да примени Резолуцију 12 44

По његовим речима, Србија би чак могла и да организује неки скуп ових пет држава, да ли на нивоу министра спољних послова или на вишем нивоу, и да их позове да се изјасне на тему Косова и Метохије и како приступити новонасталој ситуацији.
„Свака од тих држава одазвала би се позиву, с обзиром да свака од њих има „своје Косово“ на својој територији и свесне су да би и оне могле да се једнога дана нађу у овој ситуацији", сматра наш саговорник.
Бранковић истиче да уколико би се питање примене Резолуције 12 44 избоксовало не само у Уједињеним нација него и у европским институцијама, Србија би онда мирно могла да врати свој контингент од 1000 полицајаца и војника, што на админстративну линију, што на саму територију КиМ, и тако спречи све будуће планове Приштине у овом смеру.
Петар Петковић  - Sputnik Србија, 1920, 29.06.2022
СРБИЈА
„Курти најотвореније запретио ратом Србима с Косова“: Петковић о новим одлукама Приштине
Председник Србије Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 29.06.2022
СРБИЈА
„До 30. септембра имају времена три пута да размисле“: Вучићеве поруке Западу и Приштини /видео/
Аљбин Курти - Sputnik Србија, 1920, 28.06.2022
СРБИЈА
Курти: Нећу дозволити другу српску републику на Косову
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала