Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

„До 30. септембра имају времена три пута да размисле“: Вучићеве поруке Западу и Приштини /видео/

© Tanjug / MILOS MILIVOJEVICПредседник Србије Александар Вучић
Председник Србије Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 29.06.2022
Пратите нас
Председник Србије Александар Вучић обратио се јавности након састанка са специјалним представником Европске уније за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком који је дошао у тродневну посету Србији. Вучић је Приштини и Западу упутио бројне поруке у којима их позива да размисле о будућим корацима.
"Од данас имамо потпуну промену на Западном Балкану, у нашој земљи и на Косову и Метохији", рекао је Вучић на почетку обраћања и казао да је одлучено да ће се он сам обратити јавности јер ће отворено говорити.
"Ми смо увек спремни за дијалог, док неки други никада нису били спремни за суштински разговор а имају подршку западних сила", казао је он.
Они су у потпуности подржани од стране Велике Британије и Немачке, рекао је Вучић.
"Они су донели две одлуке у својим привременим институцијама. Једна је о забрани личних карата на уласку у покрајину, а друга одлука је одлука са јединим циљем да се протерају Срби са севера, да се направи једна нова Олуја, и годинама воде кампању да се натерају Срби да прихвате њихове таблице", рекао је он.

"Годинама трпимо лажи Запада и Приштине"

Председникје казао да власти лажне државе рачунају на то да ће Срби да напусте север, и да Србија годинама трпи лажи и са Запада и из Приштине.
"Годинама трпимо лажи предатвника Квинте и косовскометихијских Албанаца", рекао је Вучић.
"Није ми проблем што они мисле да смо ми глупи, већ што мисле да су они много паметни. Навешћу неколико примера. Спалили су десетине наших цркава и манастира и побили десетине људи, а као награду су добили независно Косово, док су се у Београду свађали око фотеља", казао Вучић.
Он подсећа и на тешке одлуке Међународног суда правде.
"После тога смо сели за сто и добили Бриселски споразум. Од тог Бриселског споразума Срби су све испунили. Једина ствар коју Приштина је требала да испуни није испунила. И како је могуће да петорка западна ћути, а када Срби окаче банер ЗСО, онда идете у затвор", нагласио је Вучић.
Додао је да су потом решили да нас малтретирају са таксама више година, да руше ЦЕФТУ, а онда и да упадају специјалци са дугим цевима на север.
"Онда су се сетили да треба даље да проводе терор и почели су да причају од реципроцитету. И ту долазимо до највећег лицемерја Запада. Пред изборе су говорили: "Не брините, ми радимо на томе". Рачунали су да ће ови њихови да ме победе на изборима. Али наравно додатно и то да се покаже нашим људима доле да они не могу да имају Србију. Најбруталније су чињенице да њих не интересује међународно јавно право, и то сам све саопштио Мирославу Лајчаку од А до Ш", рекао је он.

"Приштина планира општи напад на север Косова 1. октобра"

Навео је и да кад се говори о Украјини свима су пуна уста територијалног интегритета, а када се помене Резолуција 1244 многи гледају у даљину као да не разумеју о чему се ради.
"Том Резолуцијом се предвиђа и повратак српских снага на Косово. А сада да питам када ће то да буде. Ово се дешава зато што су бахати и арогантни, а ми немамо нуклеарно оружје ни нафту, па могу да нам раде шта хоће. Наш народ, разговарао сам са представницима Српске листе, неће то више да трпи. Неће да трпи упаде њихових јединица. Дали су рок, и Приштина планира општи напад на север Косова 1. октобра. И то народ треба да зна", додао је он.
Председник Србије је казао да овде више нема речи о дијалогу, и да ће Србија гледати да очува мир.
"Знате, они кажу да је Косово за њих независна држава. А ја питам где то пише, у ком акту УН. Што не укинете дијалог и не спроведете терор до краја, и завршите посао. А која је код вас разлика између сепаратизма и права на самоопредељење. Када Албанци нешто траже до је право на самоопредељење, а када Срби траже то је онда сепаратизам. И сада чекам ове који ће да крену да причају да ја ово причам по руском налогу. Ајде престаните", рекао је Вучић.
Он истиче да су технички детаљи око таблица потпуно неважни, већ да је суштина у томе да Запад себи дозвољава да може све што им падне на памет, и да је оно што они кажу засновано "на праву", а да нема везе са правом и правдом.
"Је л' мислите да бринем како ћете да реагујете. Како "мали Путин" говори о вама. Баш ме брига. Изазивате кризу за кризом, сад се већ у ваздуху држимо, а ви мислите да још треба да нас гурате. Немамо куд више. Тако да биће интересантно и лето и јесен, а ја их молим, не овога који је можда луд или не, мене интересује то колико му диригују. Мене диригентни занимају, а ја их молим да своју бахатост и ароганцију мало само спусте. Да поштују права, оних које су већ убијали, па се надам да им не пада на памет да то понављају", казао је он.

"Наш одговор биће трезвен, али убитачан. До 30. септембра имају времена три пута да размисле"

Нагласио је да ми више немамо куда, и да 10 година нико неће компромис већ само понижење Србије.
"Нико ништа не нуди. Траже међу Србима ко ће да иде против свог народа на Косову и Метохији, и увек су налазили само појединце. Наш одговор биће трезвен, али убитачан и истинит. Ми војне акције нећемо да предузимамо, али их молим да не отимају имовину нашем народу, и да не покушавају да их протерају. Молимо те моћне и силне. И верујем да имају довољно времена до 30. септембра да три пута размисле хоће ли то да раде или неће", истакао је Вучић.

"Курти ме уопште не занима, интересују ме они који га гурају"

Рекао је и да га не интересује премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти, већ они који га гурају и подржавају да доноси одлуке какве су последње које му је саопштио данас Мирослав Лајчак.
Вучић је то рекао одговарајући на питање да ли се Курти кандидује за новог Владимира Зеленског, председника Украјине.
"Курти би волео, он сања да је Зеленски, некада сања да је Хегел, некада да је Зеленски. Све те његове глупости ме не занимају, мене не брине он, мене брину они који га у све то гурају", рекаоје Вучић.
Како каже, његова порука је упућена онима који "га гурају у то", а не њему.
"Он ме уопште не занима. Он је мали калибар у сваком смислу, мене занимају ови који мисле да могу да униште Србију и да није никада крај уништавања Србије да би они били задовољни тиме колико су Србију уништили", нагласио је Вучић.
Председник Србије Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 29.06.2022
СРБИЈА
Вучић: Још једна земља повукла признање Косова /видео/
Председник Србије Александар Вучић на самиту у Бриселу - Sputnik Србија, 1920, 29.06.2022
СРБИЈА
Вучић: Нема ништа од дијалога Београда и Приштине, то су шупље приче
© Tanjug / MILOS MILIVOJEVICПредседник Србије Алекандар Вучић и специјални представник ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак
Председник Србије Алекандар Вучић и специјални представник ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак - Sputnik Србија, 1920, 29.06.2022
Председник Србије Алекандар Вучић и специјални представник ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак
Вучић и Лајчак састали су се око 19 сати у згради Генералног секретаријата председника Републике.
Мирослав Лајчак - Sputnik Србија, 1920, 29.06.2022
СРБИЈА
„Формирање ЗСО је кључно за Србе“: Порука Лајчаку са севера Косова и Метохије
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала