- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Немачка тражи од Литваније да укине блокаду превоза робе у Калињинград

© Sputnik / Михаил ГоленковКалињинград
Калињинград - Sputnik Србија, 1920, 01.07.2022
Пратите нас
Блокада превоза робе у Калињинград који је увела Литванија ускоро би могла да буде укинута на захтев Немачке, пренело је онлајн издање немачког „Шпигла“, позивајући се на своје изворе.
„У спору поводом забране транзита појединих врста робе у руску енклаву Калињинград дошло је до помака. Према информацијама 'Шпигла', ускоро би та мера могла да буде укинута, на захтев Немачке“, преноси лист.
Према информацијама „Шпигла“, Федерална влада Немачке „инсистира на томе да се овај регион искључи из пакета санкционих мера, како би се избегла ескалација“.
„Сасвим је могуће да ће Брисел објавити препоруке, односно правно објашњење четвртог пакета санкција, у којем ће бити прецизирано да превоз робе у Калињинград није обухваћен санкцијама“, пише лист.
У тексту се наводи да је немачка влада узнемирена због литванске блокаде превоза робе у Калињинград и да инсистира на укидању те забране.
„Према информацијама 'Шпигла', Федерална влада Немачке је узнемирена због дејстава Литваније. Берлин не дели мишљење Литванаца да роба која је под санкцијама не сме да се превози у Калињинград преко територије Европске уније. Наводи се да је то 'транспорт из Русије у Русију, што је дозвољено“, наводи „Шпигл“.
Европска унија је прекинула теретни саобраћај из Русије у европске земље још почетком априла, али је превоз робе у Калињинградску област био изузет из тих ограничења.
Забрана коју је увела Литванија односи се само на теретни транзит робе која је под санкцијама Европске уније. Литванска железница је обавестила Калињинградску железницу о томе да се од 18. јуна прекида превоз робе која је под санкцијама ЕУ.
Нови трајект „Маршал Рокосовски“ стигао у Калињинград - Sputnik Србија, 1920, 26.06.2022
РУСИЈА
Пољски угао: Калињинград је могао бити наш, али уместо тога је руско страшило за западне земље
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала