- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Руска војска: Упозорили смо међународне организације на планиране провокације Кијева

© Sputnik / Михаил Воскресенский / Уђи у базу фотографијаУништене приватне куће након што је украјинска војска гранатирала село Горловка у Донбасу
Уништене приватне куће након што је украјинска војска гранатирала село Горловка у Донбасу - Sputnik Србија, 1920, 01.07.2022
Пратите нас
Кијевски режим спрема провокацију у Одеси како би оптужио Русију за уништавање цивилне инфраструктуре и убиство цивила, изјавио је на брифингу начелник Националног центра за управљање одбраном генерал-пуковник Михаил Мизинцев.
Како је објаснио, планирано је инсценирано уништавање једног од јавних објеката са статистима који би за 500 долара изигравали жртве у масовном убиству. У циљу реализације провокације, истакао је он, у град су стигли страни новинари и сарадници УНИЦЕФ-а.

„Унапред упозоравамо светску заједницу и међународне организације да је у најскорије време планирано да се ове и друге лажне вести о наводним злочинима руских снага, које фабрикују кијевске власти уз подршку западних покровитеља, масовно објаве у медијима. Још једном скрећемо пажњу да Оружане снаге Руске Федерације током специјалне војне операције не гађају цивилне објекте и искључиво хумано се односе према становништву“, истакао је Мизинцев.

Како је Мизинцев још изјавио, украјинска војска је распоредила привремене пунктове на територији колеџа у Бахмуту (ДНР). Он је додао да су на територији која припада колеџу разместили оклопна возила, минобацачке положаје и тешку артиљерију.

Екстремисти сузбијају све покушаје евакуације цивила

Према његовим речима, под изговорм безбедности, екстремисти су забранили локалним житељима да напуштају своје домове, а сви покушаји евакуације у безбедне области се грубо сузбијају.
Мизинцев је такође истакао да су украјински екстремисти опремили касарне у образовним институцијама Краматорска, а на територији градског парка „Јубилејни“ распоредили су оклопна возила и артиљерију великог калибра.

Деминери неутралисали 43. 818 експлозивних направа

Он је нагласио и да су деминерски одреди Оружаних снага Русије и Министарства за ванредне ситуације проверили 3.683,57 хектара територије, као и неутралисали 43.818 експлозивних направа у ДНР и ЛНР.
„Укупно је проверено: 3.683, 57 хектара територије, 35 зграда (од чега 13 објеката од јавног значаја), два моста и 9,64 километара путева. Откривено је и неутралисано 43.818 експлозивних направа“, истакао је Мизинцев.

Центар дечијег стваралаштва претворили у складиште оружја

Украјински екстремисти су оформили складиште оружје у згради дечијег стваралаштва у Запорожју.

„У Запорожју, у згради градског Центра дечијег стваралаштва (Запорошки трг), екстремисти су разместили упориште, опремили складиште оружја и муниције, а око објекта и на горњим спратовима околних стамбених објеката поставили су ватрене и снајперске положаје“, објаснио је он.

Специјална војна операција у Украјини

Председник Русије Владимир Путин је 24. фебруара објавио о почетку војне операције демилитаризације Украјине. Он је у обраћању суграђанима рекао да околности „захтевају одлучну и хитну акцију“, пошто су се републике Донбаса обратиле Москви за помоћ.
Путин је истакао да је циљ операције „заштита људи који су већ осам година изложени малтретирању и геноциду од стране кијевског режима“. За то је, према његовим речима, планирано да се изврши „демилитаризација и денацификација Украјине“ и да се приведу правди сви ратни злочинци одговорни за „крваве злочине над цивилима“ у Донбасу.
Украјински војници са преносивим системом Carl Gustaf M4  - Sputnik Србија, 1920, 29.06.2022
РУСИЈА
Руска војска: Украјински неонацисти поставили положаје код школе и обданишта у Краматорску
Руски војник у Донбасу - Sputnik Србија, 1920, 18.06.2022
РУСИЈА
Украјинска фабрика лажи: 40 глумаца снима фејк прилоге да би дискредитовали руску војску
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала