- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Скандалозни интервју украјинског амбасадора у Немачкој: Степан Бандера као Робин Худ /видео/

© Sputnik / Grigoriy Vasilenko / Уђи у базу фотографијаНационалисти носе бакље и заставе на обележавању рођендана Степана Бандере
Националисти носе бакље и заставе на обележавању рођендана Степана Бандере - Sputnik Србија, 1920, 01.07.2022
Пратите нас
Озлоглашени украјински национални „херој“ Степан Бандера за амбасадора Украјине у Немачкој Андреја Мељника био је прави борац за слободу, упркос својој сарадњи са нацистима током Другог светског рата. Дипломата је бранио Бандеру и након што га је немачки новинар оспорио доказима.
Током интервјуа немачки водитељ Тило Јунг је споменуо посету дипломате гробу Степана Бандере у Минхену. Он је упитао украјинског амбасадора да ли поштује контроверзну личност упркос злочинима које Бандери приписују не само руски историчари, већ и они у Немачкој, Израелу и неким другим земљама.

„Посетио сам гроб Степан Бандера… Он не само за мене лично, већ и за многе, многе Украјинце персонификује борца за слободу, онога ко се залагао за независност Украјине. За оне који се боре за слободу не постоје писани закони. Робина Худа такође сви поштују, а он такође није радио по закону актуелном у то време“, рекао је амбасадор.

Јунг је на то говорио о Бандериној блиској повезаности са вођом фашистичке Италије Бенитом Мусолинијем и Адолфом Хитлером из нацистичке Немачке, као и о сну украјинског националистичког вође о успостављању украјинског фашизма и његовом непријатељству према Јеврејима, Пољацима и Русима.
Новинар је приметио да су Бандерини следбеници, заједно са немачким нацистима, убили укупно 800.000 Јевреја у Украјини током Другог светског рата. Такође су извршили масакр над Пољацима у западној Украјини, убивши до 44.000 цивила, додао је Јунг.
Мељник је, међутим, све наведено одбацио, тврдећи да нема доказа који би поткрепили те оптужбе.

„Нема доказа да је убијао Јевреје сопственим рукама, али његови људи јесу убијали!“, каже он.

Дипломата је више пута инсистирао на томе да Бандера није био умешан у антисемитску политику, чак ни када је водитељ наглас прочитао резолуцију коју је Бандера одобрио у пролеће 1941. године, пре нацистичке инвазије, а којом су Јевреји проглашени највећим непријатељима украјинског народа, и позивали су на њихово истребљење или принудно исељење.
Водитељ је затим цитирао неколико летака Бандерине организације који су се ширили док су нацистичке трупе заузимале делове Украјине:
„Људи, ово морате да знате: Московљани (Русии), Пољаци, Мађари, Јевреји – они су ваши непријатељи. Уништити их! Морате знати ово. Ваше вођство. Ваш вођа Степан Бандера.”
Јунг се питао како Мељник још увек може некога да назове херојем који је позивао на масовно убиство Јевреја и Пољака. Амбасадор је једноставно одговорио:

„Бандера није био масовни убица Јевреја и Пољака. Изасланик Украјине у Немачкој је инсистирао да „нема доказа да је Бандера „издао наређење за истребљење Јевреја”.

Мељник је закључио да се, у недостатку доказа који би га уверили неће дистанцирати од националистичког лидера.
Степан Бандера је био вођа Организације украјинских националиста, која је била позната по својој радикалној антисемитској идеологији. Према историчарима из различитих земаља, милитантно крило организације – Украјинска побуњеничка армија (УПА) – у више наврата је помагало трупама нацистичке Немачке у истребљивању Јевреја. Као резултат тога, Бандера се генерално посматра као нацистички сарадник у Немачкој и Израелу, пише РТ.
Пољска, иако је савезник Кијева у његовом тренутном сукобу са Москвом, такође има проблема да се суочи са Бандериним наслеђем. Пољски парламент је још 2016. године признао такозване Волинске масакре као геноцид од стране милитаната УПА. Пољски председник Анджеј Дуда потписао је 2018. године закон којим је забрањено промовисање идеологије повезане са Степаном Бандером.
И у Русији се сматра да је украјински националистички вођа, део нацистичких колаборациониста, одговоран за убијање цивила током и после Другог светског рата.
У Украјини, међутим, Бандера је славан као национални херој. Бивши председник Виктор Јушченко му је постхумно доделио ту титулу контроверзној личности још 2010. Тај потез је тада критиковао Центар Симон Визентал, који је изразио „најдубљу одбојност” због Јушченкове одлуке. У свом саопштењу, организација наводи да су Бандерини следбеници „убили хиљаде Јевреја и других људи током Другог светског рата“.
Присталице те контроверзне личности, с друге стране, инсистирају да се он борио против совјетског режима за успостављање независне украјинске државе. Украјински званичници и националисти обично заташкавају или поричу његове злочине.
Амбасадору Мељнику није страна контроверза, пошто је више пута користио недипломатски језик када је критиковао највише немачке званичнике због њихове неспремности да Украјини дају оружје последњих месеци. Он је још у мају описао канцелара Олафа Шолца као „увређену младу“, да би месец дана касније јавно изразио жаљење.
Украјински националисти са сликом Степана Бандере - Sputnik Србија, 1920, 05.05.2018
Марш лудила: Буђење нацизма у народу који је Хитлер згазио
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала