- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Затражена дозвола: Почињу експерименти са пресађивањем животињских органа на људе

© AP Photo / Mark Teske/University of Maryland School of MedicineПресађивање срца генетски модификоване свиње у човека
Пресађивање срца генетски модификоване свиње у човека - Sputnik Србија, 1920, 01.07.2022
Пратите нас
Више истраживачких и универзитетских болница обратило се америчкој Управи за храну и лекове (ФДА) са захтевима за дозволу да експериментишу са трансплантирањем животињских органа на људе.
Предлози предвиђају стриктно регулисана клиничка испитивања и о њима ће се одлучивати од случаја до случаја, објавио је„Волстрит џурнал“, позивајући се на изворе упознате са тим.
ФДА је сазвала састанак јавног саветодавног одбора у среду, на којем се са трансплантолозима разговарало о могућим регулаторним захтевима за трансплантацију међу врстама – такође познату као ксенотрансплантација, наводи агенција.
Међу институцијама које су недавно тражиле смернице или одобрење ФДА о клиничким испитивањима јесте Медицински центар Универзитета Мериленд у Балтимору. Они су у јануару трансплантирали генетски модификовано свињско срце у тешко болесног 57-годишњег мушкарца. Експериментална операција Дејвида Бенета обављена је по хитном одобрењу ФДА. У року од три недеље након операције, лекари су пронашли свињски вирус у његовом новом срцу. Бенет је умро два месеца касније, од узрока који се још увек истражују.
Универзитет у Мериленду тренутно наставља студије на бабунима док тражи смернице ФДА о додатним корацима потребним за испитивања на људима, рекао је др Мухамед М. Мохиудин, један од лекара укључених у Бенетову операцију.
Истраживачи са Универзитета Алабама у Бирмингему такође планирају да затраже одобрење ФДА за клиничко испитивање, рекао је др Џејм Лок са Свеобухватног института за трансплантацију Медицинске школе Хирсинк. Институт је раније ове године пресадио бубреге свиња, који су успешно производили урин у телу особе која је била мождано мртва.
Док је ФДА наводно забринута због потенцијалних инфекција животињских органа које би се могле проширити не само на примаоце већ и на чланове њихових породица, трансплантолози кажу да није могуће гарантовати да су донирани људски органи такође савршено здрави. Клиничка испитивања би омогућила истраживачима да прикупљају и деле податке, а да би ФДА имала бољи надзор, кажу они, пише РТ.
Није јасно да ли и када ФДА може дати одобрење за испитивања. Трансплантолози траже приступ животињским органима како би надокнадили недостатак људских донора.
У Србији на трансплантацију бубрега, срца, јетре, плућа, рожњаче чека око 2.000 људи. Не може свако да буде потенцијални донор, већ само добро лечени пацијенти, то су обично млади или релативно младе особе до 60 година, евентуално 65 година. То су обично пацијенти који су релативно здрави или здраве особе које су изненада настрадале и имали су обично трауму главе која је резултирала можданом смрћу, или су имали можда неко крварење или исхемијски мождани удар, познат у народу као шлог
Хирургија - Sputnik Србија, 1920, 13.03.2022
СРБИЈА
Др Миљко Ристић: Свињско срце биће пресађивано људима и у Србији
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала