- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Које су предности вежбања на мору

CC0 / Pixabay / Девојка на плажи
Девојка на плажи - Sputnik Србија, 1920, 02.07.2022
Пратите нас
Сигурно сте приметили да када ходате боси кроз плитку воду, отпор који се јавља при сваком покрету изискује више снаге и енергије. Самим тим се повећава и потрошња калорија, а додатна благодет која се постиже у води је и масажа мишића стопала и листова.
Вода опушта стопала, али истовремено подстиче и циркулацију, што повољно утиче на затезање мишића, па сва напетост у стопалима врло брзо нестаје.
Након једне овакве шетње мишићи потколенице и стопала су савршено извајани.

Море као теретана

Искористите предстојеће топле месеце да стопала што више буду слободна, у лаганој обући, а када год можете ходајте боси по трави, песку, шљунку или води. Можда ће ово у почетку да буде непријатно, чак и помало болно, али већ након три или четири третмана нежна кожа на табанима ће се навићи, а вежбање ће бити пријатно. Постепено повећавајте време вежбања како би се стопала прилагодила.

Ходање по песку

Ово је најприроднији начин масаже стопала, која истовремено позитивно утиче и на зглобове. Стручњаци препоручују да је најбоље ходати по песку уз саму ивицу воде или кроз воду која допире до чланака, чак и до колена. У зависности од тога да ли је песак по ком ходате влажан или сув, прилагодите кораке, да би вежбање било што ефикасније.

Сув песак

Стопала пропадају дубље док шетате по сувом песку, морају да савладају већи отпор приликом сваког корака, па им је потребна већа снага. Највеће оптерећење је на рису. Стопала су правилно ангажована, јер ослонац почиње на пети, затим се терет преноси на рис, прсте и на крају на врхове прстију. Стручњаци кажу да би увек тако требало да ходамо.
Ходање по сувом песку чини зглобове флексибилнијим и ангажује све кошчице у стопалу и зглобу. Истовремено је врло динамично и захтева приличан напор. Не препоручује се особама које болују од реуматизма, али прија особама са равним стопалима.

Влажан песак

Тло под стопалима је меко и флексибилно, и пружа сасвим довољан отпор при сваком кораку, што чини да ова вежба прија свакоме, од деце до старијих људи. Не препоручује се особама које имају ране на стопалима.

Ходање у води до колена

Ова активност позната је и као аква-терапија. Може да се користи и за смирење јер помаже да се ослободите емотивне, нервне и физичке напетости. Кретање воде око листова опушта зглобове и ослобађа их дела тежине тела, а самим тим и сваког евентуалног бола у зглобовима. Благи отпор који настаје кретањем кроз воду убрзава циркулацију, што тешке и отечене ноге чини лакшим.
Провлачите стопала кроз воду, као да клижете кроз њу, како би се створио отпор. На тај начин масирате листове и подстичете циркулацију.
Стопала наизменично подижете изнад воде, као да марширате. Овај напор ће повећати флексибилност скочног зглоба и колена.
Наизменично ходајте напред, па назад. На тај начин ћете ангажовати и унутрашње и спољашње мишиће бутина, који се не вежбају често, пренео је портал „Лепота и здравље“.
Спаваћа соба - Sputnik Србија, 1920, 25.06.2022
ДРУШТВО
Три начина да расхладите спаваћу собу без клима уређаја
Шетање - Sputnik Србија, 1920, 25.06.2022
ДРУШТВО
Пет савета како може да се смрша без класичног вежбања
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала