- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

„Мораћете да живите са тим“: Након одлуке УНЕСКО, Захарова подсетила чији је боршч

© Depositphotos.com / TimolinaБоршч
Боршч - Sputnik Србија, 1920, 02.07.2022
Пратите нас
Међувладин одбор за заштиту нематеријалног културног наслеђа уврстио је културу припреме украјинског боршча на листу нематеријалне баштине којој је потребна хитна заштита, наводи се у саопштењу објављеном на сајту УНЕСКО након састанка одбора у петак.
Претходно је процењивачко тело УНЕСКО препоручило одбору да донесе такву одлуку због сукоба у земљи. То тело је нагласило да је култура припреме боршча уобичајена међу другим земљама у региону и да уврштавање било ког елемента на неку од листа конвенције не подразумева искључивост или власништво.
Портпарол Министарства спољних послова Русије Марија Захарова прокоментарисала је овај потез УНЕСКО.

„Узгред, подсећање екстремистима који мрзе све што је руско. Из првог помињања боршча (у путописима гдањског трговца М. Груневега, 1584 – 1585. г.) произлази да је то јело руских становника Кијева. Мораћете да живите са тим“, написала је Захарова на свом Телеграм каналу.

Листа нематеријалне баштине која захтева хитну заштиту је мера међународне заштите која је садржана у конвенцији коју је УНЕСКО усвојио 2003. године. Ова листа омогућава доношење одлука по хитном поступку.

Специјална војна операција

Председник Русије Владимир Путин је 24. фебруара објавио о почетку војне операције демилитаризације Украјине. Он је у обраћању суграђанима рекао да околности „захтевају одлучну и хитну акцију“, пошто су се републике Донбаса обратиле Москви за помоћ. Путин је истакао да је циљ операције „заштита људи који су већ осам година изложени малтретирању и геноциду од стране кијевског режима“. За то је, према његовим речима, планирано да се изврши „демилитаризација и денацификација Украјине“ и да се приведу правди сви ратни злочинци одговорни за „крваве злочине над цивилима“ у Донбасу.
Министарство одбране Русије редовно наглашава да руска војска не наноси никакве ударе по градовима Украјине: војна инфраструктура се онеспособљава високопрецизним средствима.
Унеско - Sputnik Србија, 1920, 02.05.2022
РУСИЈА
УНЕСКО онемогућио учешће Русије на конференцији о слободи медија
Заставе земаља чланица Унеска  - Sputnik Србија, 1920, 19.03.2022
РУСИЈА
Заменица амбасадора: Покушали да ставе Русију на стуб срама у УНЕСКО због Украјине, није успело
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала