Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Откривено зашто вране и свраке у Београду падају на улицу

CC0 / Pexels/Mike / Врана
Врана - Sputnik Србија, 1920, 02.07.2022
Пратите нас
Протеклих дана Београђани пријављују велики број јединки сивих врана и сврака које испољавају симптоме типичне за грозницу Западног Нила. Птице су на тлу, често леже на боку, не крећу се, апатичне су, не реагују на присуство људи и других животиња, саопштено је из Друштва за заштиту и проучавање птица Србије.
Грозница Западног Нила је сезонско обољење које је највише заступљено у периоду највеће активности преносилаца – комараца, а највећи број оболелих људи и животиња региструје се од маја до октобра, наводе из тог Друштва.
„Последњих година у централној и јужној Европи, као и у Србији, драматично је повећан број, учесталост и тежина обољења са неуролошким поремећајима код птица, људи и коња, представљајући значајан проблем ветеринарског и јавног здравља. Птице из породице врана (Corvidae) су изгледа најпријемчивије за овај вирус. Након што се преко комарца инфицира, врана лучи велике количине вируса путем фецеса, што доводи до лаког преношења међу птицама“, саопштава Друштво за заштиту и проучавање птица.
Инфекција вирусом Западног Нила је званично први пут регистрована у хуманој популацији на територији Србије крајем јула 2012. године. У периоду од 2012. до 2020. године на територији наше државе регистрована су укупно 1.032 случаја грознице Западног Нила код људи. У истом периоду бележи се и 98 смртних исхода који се могу довести у везу са обољевањем од грознице Западног Нила, додају они.
„Молимо Вас да птице сумњивог здравственог статуса не узимате код себе, не односите у своје домове, већ да позовете зоохигијенске службе (у Београду „ЈКП Ветерину Београд“, у Новом Саду ЈКП „Зоохигијена и Ветерина Нови Сад“) или регионалне ветеринарске институте“, апелују из Друштва за заштиту и проучавање птица Србије.
Птице на Скадарском језеру у Црној Гори - Sputnik Србија, 1920, 28.05.2022
РЕГИОН
Алармантни подаци: У Црној Гори 48 угрожених врста птица, девет потпуно ишчезло /видео/
Јато птица у лету - Sputnik Србија, 1920, 12.02.2022
СВЕТ
Мистерија: На стотине птица пало с неба у Мексику /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала