Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Вулин: Приштини наређено да односе са Београдом затегне до пуцања

© Sputnik / Лола ЂорђевићДолазак на седницу Савета за безбедност у Председништву Србије
Долазак на седницу Савета за безбедност у Председништву Србије - Sputnik Србија, 1920, 02.07.2022
Пратите нас
Министар унутрашњих послова Александар Вулин изјавио је данас да је разумљиво да је јавност у Србији узнемирена најновијим једностраним потезима из Приштине који имају за циљ да се, како оцењује, председник Александар Вучић повуче и да напусти спољну политику Србију.
Вулин је навео да је Албанцима наређено да односе са Србијом затегну до пуцања како би, каже, Србија војно реаговала, где би се умешали њихови заштитници, након чега би настао хаос.
''То је вид притиска на Вучића да се повуче, напусти спољну политику Србије. Ми смо једини који Русији нисмо увели санкције, више смо него јасни када је у питању сукоб у Украјини'', казао је Вулин за ТВ Пинк.
Вулин је казао да Србија поштује територијални интегритет Украјине, али да неће уводити санкције Русији.
„Чак је и Босна и Херцеговина увела одређене верзије санкција према Руској Федерацији. Србија је једина држава у Европи која није увела никакве санкције Руској Федерацији и одмах да вам кажем, само захваљујући Александру Вучићу. Највећи део Владе Србије би гласао за санкције, не би уопште питао нешто", истакао је Вулин за ТВ Пинки.
Каже да није разумео примедбе потпредседнице Владе Зоране Михајловић која је рекла да би будућа Влада Србије требало да буде одређенија по питању рата у Украјини, саопштио је МУП.
„Видео сам пре неки дан, потпредседница Владе Републике Србије госпођа Михајловић је рекла да следећа Влада треба да буде одређенија према рату у Украјини, јаснија. Шта ти није јасно? Шта вам није јасно? Више смо него јасни кад је у питању сукоб у Украјини.
Поштујемо територијални интегритет Украјине, али нећемо да уводимо санкције Руској Федерацији, шта ту није јасно? Хоћемо да будемо део сукоба Запада са Русијом? Хоћемо да заборавимо све ове деценије у којима нас је Русија подржавала? Хоћемо да заборавимо све ове векове словенског братства? Шта није јасно? Не разумем шта значи то, да будемо јаснији. Веома смо јасни - држава Србија је рекла - поштујемо међународно право за разлику од Европске уније", поручио је Вулин.
Говорећи о најављеном одузимању српских таблица на возилима на КиМ, Вулин је навео да је у питању покушај увлачења Срба са севера покрајине у рат, али да то није начин да се Срби испровоцирају и да после тога реагују.
Када је реч о распоређивању српске полиције на КиМ, Вулин је казао да постоји могућност, али да се то неће догодити сходно, како каже, свим осталим стварима које се не поштују када је у питању Приштина.
Поруке које долазе Србији, најчешће су такве да Србија треба да спусти главу, да се повуце, а председник Вучић, како каже, је тај који све може да истрпи.
''Вучић је изборио маневарски простор. Имали смо га и 2012. године али није било човека који је то могао да издржи, као што то сада Вучић ради. Поента свега јесте да ми уведемо Русији санкције... Шта ћемо ми онда да радимо за гас'''', упитао је Вулин.
Нагласио је да Србија неће дозволити понављање Олује, Јасеновца и свега сличног истичући да је Војска Србије најспремнија у региону.
''Војска је много боље опремљена него што је била, али важније од наоружања је то што су у војсци људи који воле своју земљу Србију. Не претимо, нема рата, употребе војске, само кажем, немој да покушавате да протерате српску децу са севера КиМ'', казао је Вулин.
На питање о формирању владе, Вулин је рекао да је председник Вучић тај који ће донети одлуку, и да такве ствари морају да се поштују.
''Вучић це имати моју подршку, био ја у влади или не јер је једини слободни државник у Европи'''', рекао је Вулин и додао да ''не путује" и да "нема ништа од амбасадорског места''.
Припадници РОСУ на северу Косова и Метохије - Sputnik Србија, 1920, 01.07.2022
СРБИЈА
Може ли дипломатска офанзива Србије да помрси планове Приштине на Северу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала