- Sputnik Србија, 1920
ВОЈСКА И НАОРУЖАЊЕ
Најновије вести о наоружању из Србије, Русије и света. Војне вежбе, нуклеарна тријада, представљање нових војних технологија и коментари стручњака.

Неће се десити чудо: Турски „бајрактар“ брже падне на земљу него што удари на руске снаге

CC BY 4.0 / armyinform.com.ua / Беспилотна летелица "Бајрактар"
Беспилотна летелица Бајрактар  - Sputnik Србија, 1920, 03.07.2022
Пратите нас
Турски „бајрактари“ практично су бескорисни када се суоче са снажном руском противваздушном одбраном, кажу руски експерти поводом најава да ће приватна турска компанија „Бајкар Макина“ поклонити Украјини три таква дрона.
Турски произвођач беспилотних летелица „бајрактар“ донео је ову одлуку после кампање за куповину тих дронова коју су организовали украјински ТВ водитељ Сергеј Притула и блогер Игор Лаченков.
Турска компанија је навела да је украјинска кампања „Народни бајрактар“ успешно прошла и да је прикупљен новац за куповину неколико беспилотних летелица „бајрактар ТБ2“ за „заштититу њихове домовине“, али да компанија неће прихватити плаћање, него ће бесплатно послати дронове на украјински фронт. Уместо тога, турски произвођач тражи да се прикупљени новац употреби „за помоћ народу Украјине у својој борби“.
Руски војни експерти напомињу да у сукобу са високотехнолошком војском која има широк систем противваздушне одбране, такви дронови не могу бити ефикасни.
© Sputnik / Максим Блинов / Уђи у базу фотографијаУ сукобу са руском високотехнолошком војском која има широк систем противваздушне одбране дронови типа "бајрактар" не могу бити ефикасни
Противавионски ракетни систем Панцир С - Sputnik Србија, 1920, 29.06.2022
У сукобу са руском високотехнолошком војском која има широк систем противваздушне одбране дронови типа "бајрактар" не могу бити ефикасни

Турски дрон немоћан пред руском ПВО

Војни стручњак Дмитриј Дрозденко подсећа и да је велики број дронова тог типа оборен у зони специјалне операције.
„Турска компанија је и пре специјалне операције испоручивала „Бајрактаре“ Украјини. Сада испоручују још три, али по правилу њих руска војска одмах обара током једног до једног и по лета“, каже Дрозденко.
Осим тога, Русија је недавно, користећи високопрецизне ракете "оникс", уништила хангаре у којем су биле беспилотне летелице "бајрактар" у близини Одесе, као одговор на напад украјинских снага на нафтне платформе у Црном мору.
„Бајрактар” је „ратну славу” стекао током оружаног сукоба између Азербејџана и Јерменије у Нагорно Карабаху, када су се Азербејџанци на сав глас хвалили да сакате Јермене. Те беспилотне летелице употребљаване су и у Сирији и Либији, али су релативно често и обаране.
Дрозденко каже да су дронови те класе важна, али не и одлучујућа компонента савременог ратовања.
„Овакви дронови заиста наносе неку штету, али не добијају рат... То је илузија коју је створио пи-ар сукоб у Нагорно-Карабаху... Међутим, за разлику од Нагорно-Карабаха, ово што се дешава у Украјини је сасвим друга прича. Ту имамо савремене системе ПВО и много обученије трупе. Истовремено, видимо из извештаја Министарства одбране Руске Федерације да „бајрактаре“ редовно обарамо “, додао је руски експерт.
Овај дрон производи се од 2014. године и продаје у две верзије као борбена и извиђачка летелица - са наоружањем и без њега.
Верзија дрона са наоружањем носи ознаку ТБ-2. Ова беспилотна летелица је конструисана према захтевима турске армије, а у ваздуху може да остане до 24 часа. Домета је око 300 километара и може да носи око 150 килограма наоружања (такозвана паметна муниција – ласерски навођене ракете) или обавештајно-извиђачке опреме.
Дужина овог дрона је 6,5 метара, а распон крила 12 метара. Максимална брзина "бајрактара" је око 220 километара на час.

„Бајрактар“ је чиста реклама

Руски војни експерти објашњавају да је то мала брзина, те да он не може промаћи ниједној руској ракети. Дрозденко каже да је руска ПВО на почетку специјалне војне операције имала потешкоћа у откривању ових беспилотних летелица, али је тај задатак брзо решен.
„Наша противваздушна одбрана је имала неких потешкоћа на почетку специјалне операције, јер су веома споре, али, према мојим информацијама, овај проблем је решен за неколико дана... Дакле, „бајрактар“ је чист маркетинг“, истиче Дрозденко.
Украјина те борбене дронове има од 2019. године, али се није задржала само на куповини тих беспилотних летелица, него је покренула и производњу мотора за те летелице. Међутим, руски експерти оцењују да је Кијев насео на рекламу о „супербајрактару“ и истовремено констатују да се „чудо у Украјини није догодило“.
Руски дрон Охотник - Sputnik Србија, 1920, 06.02.2022
РУСИЈА
Руске убице дронова — колосално достигнуће стручњака Министарства одбране
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала