- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Обележено 80 година од битке на Козари /видео/

CC BY-SA 4.0 / Wikipedia/elektronak/Cropped photo / Споменик посвећен Битки на Козари
Споменик посвећен Битки на Козари - Sputnik Србија, 1920, 03.07.2022
Пратите нас
На Мраковици у БиХ је обележено 80 година од битке на Козари, симбола страдања и отпора српског народа у борби против нациста и усташа у Другом светском рату. Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да Република Српска и Србија шаљу јединствену поруку данас да страдање српског народа на Козари не сме бити заборављено.
У борби је убијено око 40.000 цивила, а 68.000 је одведено у логоре, међу којима више од 23.000 деце. Овај значајан историјски догађај организују одбори за неговање традиције ослободилачких ратова влада Републике Српске и Србије.
Обележавању су присуствовали званичници Републике Српске и Србије.
Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је да Република Српска и Србија шаљу јединствену поруку данас да страдање српског народа на Козари не сме бити заборављено.

„Козарачка епопеја живи и живеће“, рекао је Додик на обележавању 80 година од Битке на Козари.

Он је истакао да је заједно са председником Србије Александром Вучићем раније договорио да заједно обележавају важне датуме из српске историје, а један од тих је Козара.
„Зато смо овде заједно и шаљемо јединствене поруке“, рекао је Додик.
Он је нагласио да сваке године на овој манифестацији сећања чује сазнање о Козари које је увек сазнање о страдању, а никада није сазнање о правди.
„Монструм од НДХ је организовао логоре за децу кроз које је прошло 32.000 козарачке деце. Та деца су била једина деца на свијету која су имала свој логор, то је урадила НДХ, то је била званична политика те државе“, рекао је Додик.
Додик је навео да све генерације Козаре и Поткозарја то памте, као и он јер је васпитан на страдању Козаре, а представа коју је стекао у породици о усташама и Немцима је била толико стравична да и данас понекад осети страх од њих, преноси РТРС.
Он је подсетио да је Титов режим говорио другачије.
Код спомен-крста парастос страдалим служило је свештенство Епархије бањалучке, а након тога су положени венци и цвеће на централни споменик.
Венац су у име институција Републике Српске положили српски члан Председништва БиХ Милорад Додик, председавајући Савјета министара Зоран Тегелтија, министар рада и борачко-инвалидске Републике Српске Душко Милуновић и министар унутрашњих послова Драган Лукач.
Венце су положили и изасланик предсједника Србије министар унутрашњих послова Србије Александар Вулин и министар рада, запошљавања, борачке и социјалне заштите Дарија Кисић Тепавчевић.
Отворена изложба „Концентрациони логор Јасеновац 1941–1945. године” у Дому Војске Србије - Sputnik Србија, 1920, 03.03.2021
Након „Даре из Јасеновца“, снима се и филм „Деца Козаре“ /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала