- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Потврђена и друга жртва напада ајкуле у Хургади

© Sputnik / Ивана АнтићПрелепо Црвено море током зиме
Прелепо Црвено море током зиме - Sputnik Србија, 1920, 03.07.2022
Пратите нас
После смртоносног напада ајкуле у петак у ком је страдала једна Аустријанка, египатско Министарство за животну средину известило је да је и другу жену напала и убила ајкула. Овај инцидент догодио се јужно од приморског летовалишта Хургада.
Египатска министарка заштите животне средине Јасмин Фуад упутила је преко свог Фејсбук профила саучешће породицама двеју настрадалих жена и навела да су их ајкуле напале док су пливале, те да су власти оформиле специјалне тимове који прикупљају све информације у вези са нападом.
Наводи се да ће се вршити и испитивања која би требала да истраже зашто су ајкуле биле агресивне.
Два извора навела су Ројтерсу да је тело румунске туристкиње откривено неколико сати након што је једна Аустријанка (68) настрадала у нападу у ајкуле и да су напади били на удаљености од 600 метара један од другог.
Због напада ајкула, локалне власти покрајине Црвено море забраниле су приступ приобаљу на три дана, односно све поморске активности, укључујући роњење, једрење на дасци и кајтинг, као и прилазак рибарских чамаца.

Купачи су беспомоћно посматрали

Аустријско министарство спољних послова у Бечу је сада потврдило смрт једне Аустријанке, не наводећи више детаља. Ова 68-годишња жена била је удата за Египћанина и живела је у Хургади на Црвеном мору. Туристи су трагичне сцене пратили са плаже и брода.
На снимку инцидента види се како жена покушава да стигне на сигурно у црвено обојеној води. У међувремену, мушкарци са брода су покушали да је извуку конопцем. Наводи се да јој је ајкула одгризла руку и ногу, жена је успела да се извуче, али је убрзо умрла од тешког шока, наводи аустријски Хојте.

Најбржа ајкула

Комора за роњење и спортове на води је обавестила своје чланове да су након инцидента видели мако ајкулу у том подручју. Оне могу да достигну брзину до 70 километара на сат и сматрају се најбржим ајкулама на свету. Када потпуно порасту, могу бити дугачке и преко четири метра и тешке преко 500 килограма. Животиње на плажу могу привући смеће или – заправо забрањена – храна и мамац са излетничких чамаца.
Црвено море је популарна дестинација за рониоце, између осталих. Напади ајкула су тамо заправо веома ретки. Међутим, и овде су се повремено дешавали смртоносни напади. Туриста из Чешке страдао је 2018. након напада ајкуле, као и Немац 2015. и немачки пензионер 2010. године.
Узнемирујући видео: Језива сцена у Хургади, ајкула насмрт изгризла жену, људи у паници гледали  - Sputnik Србија, 1920, 02.07.2022
СВЕТ
Узнемирујући видео: Језива сцена у Хургади, ајкула насмрт изгризла жену, људи у паници гледали
Хургада - Sputnik Србија, 1920, 03.07.2022
СВЕТ
Затворен део обале у Египту након смртоносног напада ајкуле
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала