- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Природни лекови за зубобољу

CC0 / Pixabay / Зубобоља — илустрација
Зубобоља — илустрација - Sputnik Србија, 1920, 03.07.2022
Пратите нас
Озбиљнијa зубобољa захтева интервенцију стоматолога, али код неких мањих иритација могу да помогну и природни лекови, као што је редовно испирање сланом водом и примена хладних облога.
Ако симптоми трају дуже од дан или два, потребно је отићи код зубара.

Слана вода

Слана вода је природно дезинфекционо средство и може да помогне да се „олабаве“ честице хране и остаци који могу да се заглаве између зуба.
Помешајте 1/2 кашичице соли у чашу топле воде и користите је као водицу за испирање уста.

Испирање водоник-пероксидом

Испирање водоник-пероксидом може да помогне у ублажавању болова и упале. Поред убијања бактерија, водоник-пероксид може да смањи плак и излечи крварење десни.
Помешајте 3-процентни водоник-пероксид са једнаким деловима воде и користите га као течност за испирање уста. Немојте га прогутати.

Хладна облога

Користите хладну облогу да ублажите бол, посебно ако је нека врста трауме изазвала зубобољу. Хладна облога узрокује сужавање крвних судова, што умањује бол. Такође, смањује оток и упалу.

Кесице чаја од нане

Кесице чаја од нане могу да се користе за отупљивање болова и умиривање осетљивих десни. Оставите коришћену кесицу чаја да се мало охлади пре него што је нанесете на захваћено подручје. Кесица чаја би требало да буде топла.
Ову методу можете да примените и за хлађење. Ставите коришћену кесицу чаја у замрзивач на неколико минута да се охлади, а затим нанесите кесицу на зуб.

Бели лук

Хиљадама година, бели лук је препознат и коришћен због својих лековитих својстава. Не само да убија бактерије, већ делује и против болова. Да бисте користили бели лук код зубобоље, згњечите чен белог лука и направите пасту и нанесите га на захваћено подручје. Алтернативно, можете полако жвакати чен свежег белог лука.

Екстракт ваниле

Екстракт ваниле садржи алкохол, који може да помогне у ублажавању болова. Само будите сигурни да користите праву ванилу, а не имитацију. Нанесите малу количину екстракта ваниле на прст или вату и стављајте га директно на захваћено подручје неколико пута дневно, пренео је портал „Магазин Новости“.
Главобоља - Sputnik Србија, 1920, 11.05.2022
ДРУШТВО
Листа најјачих болова које човек може да поднесе
Зубар - илустрација - Sputnik Србија, 1920, 08.02.2022
РУСИЈА
Када је зубобоља опасна по живот
Длан - Sputnik Србија, 1920, 04.10.2021
ДРУШТВО
Моћни третман: Јапанска метода излечења целог тела
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала