- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Вимблдонски храм у коме је Новак нашао свој мир /видео/

© Фото: Принтскрин/You Tube/Charlie TierneyНовак Ђоковић, будистички храм, Лондон, Вимблдон
Новак Ђоковић, будистички храм, Лондон, Вимблдон - Sputnik Србија, 1920, 04.07.2022
Пратите нас
Новак Ђоковић има милионе навијача широм света, али и неочекивану базу будистичких калуђера који се налазе на само пет минута шетње од Вимблдона и који га обожавају.
Свештеници Будападита храма, у улици у предграђу, недалеко од вимблдонских терена, описују шестоструког шампиона лондонског гренд слема као „њиховог пријатеља“, након што је постао најпознатији посетилац овог здања.
Пре пандемије, Новак Ђоковић је редовно користио храм за медитцију између мечева на турниру, за коју монаси тврде да је тајна његовог успеха. Годинама Новак је проводио по сат дневно користећи 160 ари паркова за тиху контемплацију и побољшање фокуса.
„Желим да Новак буде шампион“, каже за лондонски „Тајмс“ Венерабл Пијобасо, министар религије и старији монах задужен за медитацију у Будападити.
„Новак нам је пријатељ – регуларан је гост храма и познат заједници око њега“, додаје монах одевен у наранџасту одору.
„Пре неколико година живео је близу храма и било му је згодно да дође и медитира код нас. Није долазио на часове које је храм сам организовао, све је сам радио. Проводио је од 30 минута до сат времена и преферирао шетње у парку и поред језера.“
„Тврдио је и да му медитација помаже док игра тенис и да захваљујући њој успева да остане фокусиран у било којој ствари коју ради. Када игра тенис, фокусира се само на тенис, иде од меча до меча и не прави никакве планове. Само је фокус на мечу, то је научио у медитацији и успело му је“, истиче саговорник „Тајмса“.
Ђоковић најрадије медитира сам, рано ујутру, док нема пуно људи у храму. Упркос изолацији и томе што је православни хришћанин, његове посете храму донеле су му популарност међу локалном будистичком заједницом.
© AFP 2023 / GLYN KIRKНовак Ђоковић и навијачи, Вимблдон
Новак Ђоковић и навијачи, Вимблдон - Sputnik Србија, 1920, 04.07.2022
Новак Ђоковић и навијачи, Вимблдон
„Ђоковић нам је ставио до знања да није будиста, али да воли медитацију и посете храму. Сврха медитације је да покушате да развијете квалитет ума, да покушате да изградите концентрацију и да се осећате мирно и релаксирано“, каже Пијобасо.
Остали Будисти и чланови заједнице тврде да су такође фанови Новака Ђоковића. Новинари су у трпезарији после заједничке вечере обожавалаца срели Сју Стивенс (73), госпођу родом са Тајланда која каже:
„Сваки пут кад је тениска сезона у јеку, седнемо и гледамо њгове мечеве. Новак долази у храм само с времена на време, када му је важно. И још навијам за њега.“
© AP Photo / Ben CurtisНовак Ђоковић, шампион Вимблдона
Новак Ђоковић, шампион Вимблдона - Sputnik Србија, 1920, 04.07.2022
Новак Ђоковић, шампион Вимблдона
Што се тиче Ђоковића, он је увек био отворен када је реч о медитацији. Говрећи пре освајања Вимблдона 2015. године, рекао је:
„Покушавам да одржим себе само у садшњости, никако да се борим против мисли и притиска и узбуђења, већ само да задржим мирноћу. Покушавам само да уживам у моменту.“
Унутрашњост храма у коме Ђоковић воли да се опушта током Вимблдона погледајте на снимку испод текста.
Ник Кирјос - Sputnik Србија, 1920, 04.07.2022
СПОРТ
Ко је „насилник“, а ко је „мекан“ – легенда не жели да гледа хаос: „Нисам видео ништа слично!“
Новак Ђоковић - Sputnik Србија, 1920, 04.07.2022
СПОРТ
Италијан ће дати све од себе, али Новак је тај који се пита
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала