- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Озбиљно привилегована чланица: Албанија планира још једну базу НАТО-a

© AP Photo / Koji SasaharaРатни бродови
Ратни бродови - Sputnik Србија, 1920, 04.07.2022
Пратите нас
Ако НАТО добије поморску базу у луци Драч, Албанија ће постати држава која у овом региону има највише НАТО база и самим тим територија са озбиљно привилегованим положајем, оцењује за Спутњик генерал-мајор у пензији Митар Ковач.
Албански премијер Еди Рама потврдио је да је на Самиту НАТО-а у Мадриду разговарао о суфинансирању војног дела нове луке у Драчу, односно о постављању поморске базе војног савеза у тој луци, и да ће се ускоро вратити у Брисел ради наставка преговора о том предлогу.

После ваздухопловне и поморска база НАТО-а

Митар Ковач, генерал –мајор у пензији, каже да би ово, поред ваздухопловне базе и базе за специјалне операције, била трећа НАТО база у Албанији и верује да се НАТО ту неће зауставити већ да можемо очекивати у будућности и инсталирање разних других војних система Алијансе.
„Што се тиче базирања америчких, односно, НАТО трупа у Албанији и уопште на југоистоку Европе, постоје процене да је то за њих најрентабилнији и у оперативном смислу најкориснији простор,“ каже Ковач.
Осим Америке која ће, како каже Ковач, имати водеће снаге у оквиру НАТО-а, и друге државе чланице ове Алијансе би имале отворен приступ и своје контингенте за коришћење албанских капацитета.
Турски НАТО војни брод „Тургутреис“ у Црном мору - Sputnik Србија, 1920, 01.07.2022
СВЕТ
Албанија жели поморску НАТО базу
„Они распоредом својих снага већ држе регион југоисточне Европе под својим снагама. А наравно да им је Албанија основа за даље оперативне правце према Истоку, Кавказу, црноморском региону и тако даље,“ додаје Ковач.

Лука Драч погодна за велике тегљаче

По његовим речима, лука у Драчу омогућиће уплив великим војним ратним тегљачима и бодовима у овај део поморске области чиме добијају потпуну контролу и над улазом у Јадранско море.
„Наравно да Албанија овим добија привилегован положај и он ће трајати све до момента док се док се не појави нека друга конкурентска геостратешка сила НАТО-у, била то Русија или Кина или ове две државе заједно, које ће штити своје интересе у региону,“ закључује наш саговорник.
Иначе, албански премијер је током учешћа на самиту Алијансе у Мадриду подсетио да се у Кучови тренутно гради тактичка ваздушна база НАТО-а уз потпуно инострано финансирање, а то ће бити прва ваздушна база Алијансе на Западном Балкану. Теренски радови на модернизацији базе Кучова у складу са НАТО стандардима почели су у јануару 2022. а очекује се да ће бити завршени на јесен 2023.године.
Америчка база Баграм у Авганистану - Sputnik Србија, 1920, 14.03.2022
РЕГИОН
Америчко признање: Нови НАТО „мозак“ против Русије у - Албанији
Према званичним подацима Министарства одбране Албаније, у базу Кучова ће бити уложено 45,8 милиона евра.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала