Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Зашто је важно не додиривати изнемогле птице у граду

CC0 / Pexels/Mike / Врана
Врана - Sputnik Србија, 1920, 04.07.2022
Пратите нас
Београђани су протеклих дана видели више сивих врана и сврака које леже по тротоарима, не крећу се и не реагују на људе и животиње које пролазе поред њих. Слободан Кнежевић из Друштва за заштиту и проучавање птица објашњава шта треба предузети у ситуацији када наиђемо на птице у оваквом стању.
Људи који су проналазили сиве вране и свраке ових дана како леже по тротоарима, помислили су да оне показују симптоме грознице Западног Нила. Слободан Кнежевић из Друштва за заштиту и проучавање птица напомиње да још није потврђено шта је узрок оваквог понашања птица и да још траје прикупљање података.
„Оно што је сада битно јесте да надлежне државне институције примене план Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде о мониторингу вируса Западног Нила и да се прикупе те животиње и ураде неопходне анализе, како бисмо имали потврду о чему се заправо ради“, наглашава Кнежевић.
Али судећи по слици на терену, највероватније се ради о овом вирусу, поготово што се налазимо у периоду када је овај вирус активан, односно најактивнији су комарци који су преносиоци овог вируса.
Досадашње искуство са овим вирусом показује да су најподложнији инфекцијама коњи, људи и птице, а међу птицама управо птице из породице врана, а сиве вране су једна од најчешћих врста које се срећу у урбаним срединама, тако да није чудно што их суграђани тако често проналазе, објашњава гост Јутарњег програма РТС-а.

Слични случајеви су пријављени и у Новом Саду и Нишу.

„Оно што је важно да сви знају је да комарац преноси вирус, а када се врана зарази, она га даље преноси кроз свој измет и зато се птице масовно заражавају. Зато је важно да суграђани избегавају било какав контакт са сивим вранама и било којим другом врстом птице која изгледа изнемогло, апатично, повређено, да не покушавају да их спасу већ да алармирају надлежне ветеринарске институције и захтевају од њих да их збрину, ураде анализе и обавесте јавност да ли су заражене овим вирусом или не“, наглашава Слободан Кнежевић.
Вирус Западног Нила се већ десет година среће у нашим крајевима и већ је било преко хиљаду заражених људи и мање од 10 одсто смртних случајева.
Врана - Sputnik Србија, 1920, 02.07.2022
СРБИЈА
Откривено зашто вране и свраке у Београду падају на улицу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала