- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Зашто се на врућини осећате уморно?

CC0 / Pixabay / Освежење — илустрација
Освежење — илустрација - Sputnik Србија, 1920, 04.07.2022
Пратите нас
Провођење времена на сунцу вас може изморити, а доктори објашњавају због чега.
Најбољи начин да искористите леп и сунчан дан јесте да будете напољу. Међутим, то може проузроковати одређене проблеме. Можете добити сунчаницу, на екстремним температурама топлотни удар, а након проведеног дана на сунцу, можете се осећати преуморно иако нисте радили ништа напорно.
Разлог ове исцрпљености је тај што ваше тело користи много енергије како би се охладило. Топлота изазива бројне реакције вашег тела које покушавају да одрже оптималну телесну температуру. Те реакције су рецимо вазодилатација и знојење. Ови процеси доприносе топлотној регулацији тела, преноси портал Магазин Новости.
Све ово може довести до дехидратације јер тело користи течност да се расхлади и она излази на површину ваше коже у виду зноја. Уколико осетите екстремни умор и летаргичност на високим температурама, морате одмах реаговати јер се то може претворити у топлотни удар. Његови симптоми су повећан број откуцаја срца, изненадни престанак знојења, мучнина, конфузија и исцрпљеност.
Уколико планирате да проведете доста времена на сунцу, понесите крему за сунчање, гледајте да увек будете хидрирани и да код себе имате воду. Избегавајте алкохол и кафу, и трудите се да што више будете у хладу, како не бисте били директно изложени УВ зрацима.
Марлер купује само неопрано воће и поврће... - Sputnik Србија, 1920, 01.07.2022
ДРУШТВО
Намирнице које помажу да се лакше преживи топлотни талас
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала