https://sputnikportal.rs/20220701/namirnice-koje-pomazu-da-se-lakse-prezivi-toplotni-talas-1139341952.html
Намирнице које помажу да се лакше преживи топлотни талас
Намирнице које помажу да се лакше преживи топлотни талас
Sputnik Србија
Масна или слатка храна, као и јела која садрже обиље угљених хидрата нису пожељни на столу када су температуре високе. Разлог томе је што организам на њих... 01.07.2022, Sputnik Србија
2022-07-01T12:20+0200
2022-07-01T12:20+0200
2022-07-01T12:20+0200
друштво
друштво
стил живота
магазин
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/112011/90/1120119045_0:71:1920:1151_1920x0_80_0_0_7c4cd0c1d2770161397fc17eaa1ce2b1.jpg
Препорука да се током врелих дана једе топла храна која подстиче знојење није мит, јер ћемо се на тај начин брже расхладити. Требало би јести храну која се лако вари, па је интегралне житарице и месо боље заменити поврћем.КраставацКраставац у великом проценту садржи воду. У питању је нискокалорична храна и можете да је једете колико год желите без осећаја кривице. Штета изазвана топлотним таласом је последица ниског нивоа хидратације у телу, а краставац ту ситуацију може да поправи.ПарадајзПарадајз, осим што садржи воду, има и антиоксидативна и противупална својства. Богат је витаминима А, Ц и К. Стога је једна од најбољих летњих намирница за врућине.Сок од парадајза је, такође, здрава опција. Да бисте заштитили кожу од врућине, парадајз користите и у нези коже.Зелено поврћеЗелено поврће састоји се од од 80 до 95 одсто воде, због чега се лако вари. То значи да брзо пролази кроз систем органа за варење, дајући осећај хлађења у телу.ДињаХладна диња гаси и најинтензивнију жеђ, а има је у изобиљу током летних месеци. Диња има мало калорија и висок садржај воде (95 одсто).БроколиБроколи је бога влакнима који подстичу варење, одржавају низак шећер у крви и спречавају затвор. Такође, иако тако не изгледа, броколи у себи садржи висок проценат воде.СупаИако нас супа подсећа на хладан зимски дан, рецепти с високим садржајем течности помажу хидратацији. Избор лаганије супе од поврћа уместо тешке месне супе претвара избор зимске хране у прикладнију летњу опцију.Бобичасто воћеТоком лета потребно је уносити доста бобичастог воћа. Јагоде, купине, боровнице, малине и бруснице су изузетно алкалне намирнице, пренео је портал „Кликс“. Оне, према традиционалној кинеској медицини, стварају хладну енергију у телу.
https://sputnikportal.rs/20220630/koje-voce-najvise-goji-1139284072.html
https://sputnikportal.rs/20220626/kako-se-zastititi-od-toplotnog-udara-1139106936.html
https://sputnikportal.rs/20220628/navike-koje-svi-praktikujemo-a-koje-su-opasne-po-zdravlje-1139107457.html
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
2022
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
Вести
sr_RS
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/112011/90/1120119045_146:0:1774:1221_1920x0_80_0_0_a1814e412787101679f6a1d4ff475490.jpgSputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
друштво, стил живота, магазин
друштво, стил живота, магазин
Намирнице које помажу да се лакше преживи топлотни талас
Масна или слатка храна, као и јела која садрже обиље угљених хидрата нису пожељни на столу када су температуре високе. Разлог томе је што организам на њих троши много енергије и загрева тело.
Препорука да се током врелих дана једе топла храна која подстиче знојење није мит, јер ћемо се на тај начин брже расхладити. Требало би јести храну која се лако вари, па је интегралне житарице и месо боље заменити поврћем.
Краставац у великом проценту садржи воду. У питању је нискокалорична храна и можете да је једете колико год желите без осећаја кривице. Штета изазвана топлотним таласом је последица ниског нивоа хидратације у телу, а краставац ту ситуацију може да поправи.
Парадајз, осим што садржи воду, има и антиоксидативна и противупална својства. Богат је витаминима А, Ц и К. Стога је једна од најбољих летњих намирница за врућине.
Сок од парадајза је, такође, здрава опција. Да бисте заштитили кожу од врућине, парадајз користите и у нези коже.
Зелено поврће састоји се од од 80 до 95 одсто воде, због чега се лако вари. То значи да брзо пролази кроз систем органа за варење, дајући осећај хлађења у телу.
Хладна диња гаси и најинтензивнију жеђ, а има је у изобиљу током летних месеци. Диња има мало калорија и висок садржај воде (95 одсто).
Броколи је бога влакнима који подстичу варење, одржавају низак шећер у крви и спречавају затвор. Такође, иако тако не изгледа, броколи у себи садржи висок проценат воде.
Иако нас супа подсећа на хладан зимски дан, рецепти с високим садржајем течности помажу хидратацији. Избор лаганије супе од поврћа уместо тешке месне супе претвара избор зимске хране у прикладнију летњу опцију.
Током лета потребно је уносити доста бобичастог воћа. Јагоде, купине, боровнице, малине и бруснице су изузетно алкалне намирнице,
пренео је портал „Кликс“. Оне, према традиционалној кинеској медицини, стварају хладну енергију у телу.