- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

„Ловац на таленте“ пронашао новог Новака – Србина у четвртфиналу чека његова „копија“

© AFP 2023 / BRENTON EDWARDSНовак Ђоковић и Јаник Синер
Новак Ђоковић и Јаник Синер - Sputnik Србија, 1920, 05.07.2022
Пратите нас
Новак Ђоковић се од 14:30 састаје у четвртфиналу Вимблдона са Јаником Синером, италијанским тенисером, који ментално, али и играчки подсећа на српског аса. Двојицу тенисера повезује и тренер Рикардо Пјати, који је и Новака и Јаника усмерио на почетку каријере.
У пролеће 2005. године Рикардо Пјати, прослављени тениски стручњак био је у потрази за младим тениским надама, а пут га је навео на тада 250. играча света, односно данас једног од највећег играча у историји, Новака Ђоковића.
Италијан је почео да ради са Новаком и био заслужан за његове прве успехе, а веру у српског аса гајио је иако је погледао само један његов меч у Аустралији када је Новак изгубио од Марата Сафина убедљивим резултатом 6:0, 6:2 6:1.
Пјатијева и Ђоковићева сарадња трајала је само годину дана, али су подједнако били важни један за другог.
Годинама касније, Пјати је поново кренуо у потрагу за талентованим играчима, а на његовом путу истакао се играч који је менталитетом подсећао управо на Ђоковића.
Јаник Синер почео је да ствара невероватне успехе са Пјатијем, а Италијан га је у неколико наврата упоредио са Ђоковићем.

„Јаник размишља о тенису 24 сата дневно. Јединствена је личност. Ментално је сличан Ђоковићу, они увек покушавају све да поједноставе, да не компликују. Новак напредује стално, Јаник мора да уради исто“, поручио је прошле године Пјати.

Није било потребно много времена да млади Синер потврди Пјатијеве речи па је прошле године као двадесетогодишњак постао најмлађи тенисер са пет освојених АТП трофеја још од Новака Ђоковића који је тај подвиг остварио 2007. године као 19-годишњак.
Годину дана пре тога на Ролан Гаросу Италијан је постао најмлађи четвртфиналниста, такође после Новака који је то урадио 2006. године.
Српски ас препознатиљив је по томе што у важним моментима зна да „сачува хладну главу“, а по томе ће како године одмичу излгеда Синер бити и бољи од њега.
Док српски ас често зна и да покаже емоцију, Италијан је толико миран да некада нећете ни знати да ли је меч завршио као победник или губитник.
Са нестрљењем се чекало на њихов први сусрет који се догодио прошле године у Монте Карлу, а Новак је био убедљив у два сета - 6:4, 6:2.
Више од годину дана касније, Синер је упао у сенку још млађег Карлоса Алкараса који је силовито почео да обара рекорде, побеђује како Новака тако и Рафаела Надала.
Међутим, колико год је захуктало ушао млади Карлос у сезону фали му игра на трави, а то му је јасно показао управо Синер који га је елиминисао у осмини финала Вимблдона и заказао сусрет са шестроструким шампионом.
Алкарас је медијски пропраћен као прва већа потешкоћа на Новаковом путу ка титули, али сада када га је Синер елиминисао, српски ас ће такође морати да буде на опрезу.
Синер не ради више са Пјатијем јер Италијан има своју академију и не може у потпуности да буде посвећен играчу, због чега је прекинута сарадња и са Новаком. Међутим, Пјатијеве речи о сличностима Јаника и Новака потврдио је и српски ас.
„Познајем његову игру веома добро. Препознајем помало и себе у неким елементима његове игре. Игра доста иза линије, шаље равне бекхенде, стално покушава да изврши притисак на противника“, објаснио је Новак.
Трећи рекет света гаји велико поштовање према млађем колеги и сматра да је он показао квалитет због којег је заслужено у четвртфиналу Вимблдона.
„Могу да о њему причам у суперлативу, заиста само све позитивно о Синеровој игри. Знамо колико је талентован, већ се усталио у врху. Гледао сам га на различитим подлогама пропле године, много је сазрео. Има самопоуздање, верује да може да победи било кога на највећем стадиону, то је важни за младог играча попут њега. Има већ одређено искуство, пре свега јер је играо велике мечеве“, истакао је Новак.
Са друге стране Синер делује као да мало стрепи од сусрета јер је Новак у одличној форми, што и није чудо узећи у обзир колико је успеха претходних година остваривао на трави.
„Биће тешко, Новак игра веома добро. Даћу све од себе, то је најмање што могу да урадим. Одличан је осећај играти на Централном терену, велики број шампиона је играо овде и лепо је видети пуне трибине – најважније је да публика ужива. Привилегија је играти на Централном терену на Вимблдону“, поручио је Синер.
Италијански тенисер је проласком у четвртфинале направио изненађење јер је претходно на турниру на трави у Истбурну елиминисан у првом колу.
Синер је на овогодишњем Вимблдону направио највећи успех у каријери када је у питању трећи Гренд слем у сезони јер претходно никада није остварио ниједну победу.
Последњи пут на трави, италијански тенисер победио је 2019. године у Хертогенбошу сународника Томаса Фабијана.
С обзиром на то да је направио велико изненађење иако је фаворит Новак би требало да као и у сваком мечу пружи максимум.
Једно је сигурно, у дуел ће обојица ући са великим поштовањем и „хладне главе“, а ко је задржати дуже гледаћемо од 14:30 на Централном терену.
Новак Ђоковић - Sputnik Србија, 1920, 05.07.2022
СПОРТ
Ђоковић тражио промену – Вимблдон ни да чује
Новак Ђоковић, будистички храм, Лондон, Вимблдон - Sputnik Србија, 1920, 04.07.2022
СПОРТ
Вимблдонски храм у коме је Новак нашао свој мир /видео/
Рафаел Надал, Вимблдон, тенис - Sputnik Србија, 1920, 04.07.2022
СПОРТ
Дланом о длан, у четвртфиналу је Надал
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала