Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Шта се крије иза напрасне „жеље“ Приштине да разговора са Београдом

© Visar KryeziuКосово
Косово - Sputnik Србија, 1920, 05.07.2022
Пратите нас
Напрасна жеља челника у Приштини да се одржи разговор с Београдом на највишем нивоу је део пропагандног маркетинга, јер у реалности они су важне одлуке које треба доносити компромисом и у дијалогу донели сами, и то на штету Срба уз помоћ својих савезника. Зато и желе разговор очекујући да га Србија одбије, оцењују саговорници Спутњика.
Вјоса Османи, такозвана председница самопроглашеног Косова, најавила је да би током овог месеца у Бриселу у склопу дијалога Београда и Приштине, могао бити одржан састанак на високом политичком нивоу – сусрет такозваног косовског премијера Аљбина Куртија и председника Србије Александра Вучића, пренели су приштински медији.

Куртијев пропагандни потез

То је у неким изјавама потврдио и сам Курти, а индикативно је то да први пут Приштина преузима иницијативу за дијалог са Београдом.
Председник Србије Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 30.06.2022
СРБИЈА
Вучић ставио тачку на уцењивање Србије око Косова и Метохије
На питање шта се крије иза нагле „жеље“ Приштине за разговор са Србијом Милован Дрецун, председник Одбора за Косово и Метохију у Скупштини Србије, каже да свакако то може да буде политички пропагандни потез Приштине, јер је уследио после једностране одлуке Куртија о решењу за регистарске таблице, које је требало да буде неутрално.
„Сада да би све то превазишли желе да натерају Србију да се прећутно са тим сложи - па хајде да направимо састанак. Па тако не може. Значи Приштина ће да посеже за једностраним одлукама и мерама, да избегне да се ти проблеми реше компромисом у дијалогу, а онда хоће да се састаје са нама - као да се ништа није десило. Заправо, они хоће да Србија легализује неприхватљив начин деловања Приштине,“ верује Дрецун.
Он напомиње да је наставак дијалога крајње неизвестан, као и да је сам Мирослав Лајчак, европски посредник, рекао да је ситуација после једностраних потеза Приштине везано за регистарске таблице и личне карте суштински измењена.
Аљбин Курти - Sputnik Србија, 1920, 03.07.2022
СРБИЈА
Нова провокација: Курти на српском језику послао поруку Србима о регистарским таблицама /видео/
„Лајчак је планирао састанке за 14. и 19. јули, где је на првом требало да се уобличи споразум о несталима, а на другом да буде састанак на највишем нивоу. Међутим, после Лајчака и српски председник је рекао да је Приштина повученим потезима готово прекинула дијалог и да је бесмислено даље разговарати када проблеме који треба да се решавају у оквиру дијалога Приштина решава једнострано и тако да дестабилизује ситуацију и угрожава опстанак српског народа на Косову и Метохији,“ напомиње Дрецун.

О чему да прича Вучић са Куртијем?

Сада, како каже наш саговорник, имамо веома неизвесну политичку ситуацију и треба сачекати да видимо да ли ће Лајчак предузети неке интензивније дипломатске активности на линији Београд – Приштина да евентуално тај састанак припреми.
„Али мислим да ће ипак са тим морати да се сачека. Бојим се да би то био промашај, јер не знам о чему би сада председник Србије и Курти разговарали, ако се на том састанку не би постигао напредак. Очекивало се да тај напредак може да буде споразум о несталима, међутим Приштина очито не жели да се тај споразум постигне јер су увели термин “присилно нестали“ у споразум што за нас није прихватљиво јер би то значило да наша држава преузима одговорност за злочиначко деловање терористичке ОВК. Ми смо понудили термин „нестали силом“ они су то одбили тако да и ако би дошло до тог техничког састанка 14. јула, не би било напретка и онда би било бесмислено да се организује састанка на највишем нивоу,“ објашњава саговорник Спутњика.
Дрецун страхује да је цела ова ситуација неки наговештај онога што ће се дешавати у наредном периоду јер Приштина, како истиче, не жели да иде путем постизања никаквог договора са Београдом и политичким представницима српског народа већ покушава да наметне искључиво своје интересе.
Габријел Ескобар и  Мирослав Лајчак - Sputnik Србија, 1920, 17.06.2022
СРБИЈА
Лајчак разговарао са Ескобаром о дијалогу Београда и Приштине и Западном Балкану /фото/
„На жалост, видимо да се понашање Приштине уклапа у геополитичке циљеве моћних западних држава које су сада косовски проблем ставиле у функцију таоца њихове геополитике према Руској Федерацији,“ закључује Дрецун.

Неће Курти састанак него ЕУ

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић подсећа да Приштина све што ради, ради у договору са Европском унијом те стога верује да ни ова напрасна „жеља“ власти Приштине да се сретне са врхом из Београда није случајна.
„Курти не мора много да пребацује лопту на нашу страну јер његови ментори га подржавају шта год да он уради. Мислим да је крајње време да Београд схвати да нема више простора ни за дијалог, и да оно што смо чули од председника Србије буде уистину тако,“ каже Анђелковић.
Не би требало да одступимо од тога сада, додаје он, јер против себе имамо ЕУ, западне силе и Албанце који покушавају да заврше оно што је започето агресијом из 1999. године.
„Мислим да није више време да им у томе „помажемо“ јер све уступке које смо дали испоставило се да су на нашу штету а њихову корист. Треба да поништимо Бриселски споразум и вратимо наше институције на северу Косова. Потпуно је небитно шта ће о томе ко у свету да мисли јер и овако мисле против нас,“ закључује наш саговорник.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала