- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

„Статуета Слободе“ уручена Тањи Бошковић, Ковачевићу, Шотри и Јеремићу

© Фото : СофестДобитници „Статуете Слободе“ Душко Ковачевић, Тања Бошковић и сценограф Миленко Јеремић.
Добитници „Статуете Слободе“ Душко Ковачевић, Тања Бошковић и сценограф Миленко Јеремић. - Sputnik Србија, 1920, 05.07.2022
Пратите нас
На Фестивалу Софест синоћ су уручене награде „Статуета слободе“ за изузетан допринос филмској уметности,а добитници су драмски писац, сценариста и редитељ Душан Ковачевић, глумица Тања Бошковић, редитељ и сценариста Здравко Шотра и сценограф Миленко Јеремић.
„Поштовани пријатељи, захваљујем се на овој дивној награди. Овде сам био пре 50 година дружећи се са Батом Живојиновићем и фестивал у Сопоту је један од најпопуларнијих наших фестивала, тако да је мени част што сам примио награду“, рекао је академик Душан Ковачевић.
Награду му је уручио Радосав Стевановић, доајен Филмског фестивала у Сопоту.
„Душан Ковачевић је епоха у нашој књижевности, филмској и позоришној уметности и по његовим делима ће се и у далекој будућности препознавати векови у којима он живи и ствара. Велики писац, познавалац људске душе на брдовитом Балкану“, наводи се у образложењу жирија.
Ковачевић је казао да има двојако осећање поводом награде.
„Прво је да сам ово доживео, а друго је мало иронично, а то је да сам старији од већине награда које сам добио. Томе бих додао и једну необичну причу – многи моји пријатељи са којима сам правио филмове, данас су споменици, као што ће то бити Бата Живојиновић, или имају називе улице. Било је лепше док су били живи, хвала вам“, рекао је Ковачевић.
Душан Ковачевић - Sputnik Србија, 1920, 30.10.2021
ДРУШТВО
Душан Ковачевић: Ужас је захватио целу планету – ово је нова велика цивилизацијска трагедија
На фестивалу ће бити приказан његов последњи филм „Није лоше бити човек“ (2021) који потписује као сценариста и редитељ према својој позоришној драми „Кумови“, која је дуги низ година на репертоару његовог позоришта Звездара театра.
Глумица Тања Бошковић већ је била добитница Статуете слободе 1982. године за чувено глумачко остварење у хит филму „Балкан експрес“ Бранка Балетића.
„Она је својим филмским ликовима увек доносила тешко достижну оригиналност, испуњену читавом палетом особених талената, које је спајала у јединствени уметнички доживљај. Јунакиња Космаја и до данашњег дана јуначки ходи трновитим уметничким стазама“, навео је жири, а награду је уручио Живорад Милосављевић, председник Фестивалског одбора.
Тања Бошковиће је казала да је пре 40 година исто као вечерас долетела из Херцег Новог да прими награду.
„Сада ову награду носим да покажем унучићима да мој живот није био само брука, већ јер било и неких лепих ствари. Све вас грлим“, захвалила је глумица.
Тања Бошковић - Sputnik Србија, 1920, 15.05.2022
КУЛТУРА
Тања Бошковић: Људи са којима сам се и свађала и мирила обележили моју каријеру, а не улоге (видео)
Чувени редитељ филмова и ТВ серија Здравко Шотра није присуствовао уручењу, а глумица Тамара Алексић прочитала је његово „љубавно писмо фестивалу у Сопоту и његовој публици“.
„Драги пријатељи, жао ми је што вечерас нисам са вама да обновимо лепа сећања на деценију дружења на овом филмском фестивалу, да оживимо сећање на многе филмске уметнике који су овде радо долазили, али на жалост више нису међу нама“, навео је Шотра у писму.
У образложењу за награду се наводи да је Шотра добро познат свим љубитељима седме уметности и да старији памте серију „Више од игре“, они нешто млађи филмове „Браћа по матери“ или „Лајање на звезде“, а у овом миленијуму наш угледни редитељ је оставио дубок уметнички траг.
Краљ Александар I Карађорђевић  - Sputnik Србија, 1920, 08.03.2021
„Ово је нешто сасвим друго“: Здравко Шотра о доласку краља Александра од Југославије /Видео/
Филмском сценографу Миленку Јеремићу награду је уручио уметнички директор фестивала Александар Аврамовић, а у образложењу жирија наводи се да је Јеремић случајно почео да ради на филму давне 1965. године и то на наговор кума Бате Живојиновића, када је био асистент сценографа на филму „Човек није тица“ Душана Макавејева.
На овом фестивалу ће публика, између осталих његових креација, видети филмску реплику Врања из 19. века, један од највећих и најамбициознијих филмских сетова насталих на почетку овог века за потребе снимање српског филма „Нечиста крв - грех предака“ Милутина Петровића.
Цењени сценограф је рекао да током каријере никада није радио за награду, али да је захвалан.
„Што се мене тиче могу само да гарантујем да ће бити још успешних послова“, најавио је неуморни сценограф.
Тиме је церемонија доделе награда „Статуета Слободе“ била завршена, преноси Танјуг.
Велимир Бата Живојиновић - Sputnik Србија, 1920, 28.06.2022
КУЛТУРА
Откривањем споменика Бати Живојиновићу почиње фестивал у Сопоту
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала