- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Абазовић: Нећу пасти под утицај групице екстремиста у Влади, гласаће се у петак о Темељном уговору

© Sputnik / Бобан НововићМандатар за састав Владе Црне Горе Дритан Абазовић
Мандатар за састав Владе Црне Горе Дритан Абазовић - Sputnik Србија, 1920, 06.07.2022
Пратите нас
Влада Црне Горе гласаће у петак о Темељном уговору са Српском православном црквом, потврдио је премијер Дритан Абазовић и поручио да му не пада на памет да, како је навео, падне под утицај групице екстремиста унутар Владе.
Абазовић је казао да је Црна Гора једина држава на свету у којој министар одбране прижељкује сукобе сопствених грађана и где се министар спољних послова више бави црквом него европским интеграцијама.
„Оно што можемо да завршимо сутра, решићемо сутра. Не желим више да се бавим Темељном уговором, нити ми пада на памет да падам под притисак групице екстремиста унутар Владе или групице оних који због тога што су престале државне апанаже покушавају да врате државу у деведесете“, рекао је Абазовић.
На питање новинара у Тивту да ли постоји већина у Влади за гласање о Темељном уговору, Абазовић је одговорио да је он најлибералнији премијер којег је Црна Гора имала и да не жели да врши притисак на било ког министра како ће да се изјасни о било ком питању.
„Замолио бих друге министре да не позивају друге министре на телефон и врше притисак“, рекао је Абазовић, додајући да при том, између осталих, мисли и на министра одбране Рашка Коњевића.
Он је поручио да нико не мисли да триковима може Црну Гору да одведе од главних принципа.
„Није њима до Темељног уговора, него до Европола. Не плаше се они Темељног уговора, него Европола“, рекао је Абазовић и додао:
„Они нису за то да се потпише Темељни уговор. Они желе да избори буду туча између процрногорског и просрпског блока“.
Упитан да ли је су тачни наводи да су га амбасадори ЕУ упозорили да би због Темељног уговора могла да буде доведена у питање стабилност владе, као и како коментарише изјаву Мила Ђукановића да би требало укључити и историчаре, Абазовић је казао да нису никога силили да подржи Владу.
Према његовим речима, изјава Ђукановића била је много одговорнија него изјава Коњевића и Ранка Кривокапића, са много више државничког става.
Абазовић је додао да ће темељни уговори бити потписани са свим верским заједницама и да ће и оне заједнице које имају тај уговор доћи са својим захтевима, пренео је портал РТЦГ.
Премијер Црне Горе Дритан Абазовић - Sputnik Србија, 1920, 29.06.2022
РЕГИОН
„Да Дритана не изненади дочек кад се врати“: Црна Гора остаје подељена око Темељног уговора са СПЦ
Цетиње - Sputnik Србија, 1920, 06.07.2022
РЕГИОН
Цетињани прете блокадом саобраћаја ако влада потпише Темељни уговор
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала