- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Бугарска опозиција о блокади рачуна руске амбасаде: То се граничи са глупошћу

CC BY 2.0 / Flickr / Alex Lovell-Troy / Бугарска застава
Бугарска застава - Sputnik Србија, 1920, 06.07.2022
Пратите нас
Бугарски вицепремијер и министар финансија Асен Васиљев коментарисао је информацију о блокади рачуна руске амбасаде. Према његовим речима, то је последица европских санкција и ради се о блокади одређене новчане трансакције, конкретно - плата. С друге стране, лидер опозиционе партије Тошко Јорданов сматра да се овај потез граничи са глупошћу.
Тренутно су у току консултације Министарства финансија Бугарске и Европске комисије у вези са тим трансакцијама.

„Када се комисија изјасни да ли треба укинути санкције, предузећемо мере. Ни за блокиране рачуне, ни ништа слично није одговорна директно Бугарска. То је аутоматски потез због санкција“, изјавио је Васиљев новинарима.

Раније је председник опозиционе парламентарне групе „Постоји такав народ“ Тошко Јорданов објавио о блокади средстава руског дипломатског представништва. Према његовим речима, овакви поступци нашкодиће и бугарским компанијама које раде на руском тржишту.

„Министарство финансија блокирало је новац руске амбасаде, њен новац. Само наглашавам да се у Русији такође налази бугарски новац и новац наших дипломата, који Руси исто тако могу да блокирају“, изјавио је Јорданов.

Он је додао да се овакав корак „граничи са глупошћу“, јер дипломатски односи још нису прекинути.
Он је поново оптужио премијера Кирила Петкова за лажи и самовољно доношење одлуке о протеривању руских дипломата.

Протеривање руских дипломата из Бугарске

Софија је раније објавила да протерује 70 руских дипломата, који су, наводно, ухваћени у шпијунажи. Након тога се огласила заменица председника Владе Бугарске, лидер социјалиста Корнелија Нинова која је позвала посланике парламента да наложе министру спољних послова земље да повуче ноту о протеривању руских дипломата.
Као одговор на одлуку бугарских власти, руски амбасадор Елеонора Митрофанова поднела је бугарском МИП-у протестну ноту захтевајући поништење одлуке о протеривању дипломата. У Москви су обећали да ће одговорити на овај чин бугарских власти, као и да мере неће нужно бити симетричне. Митрофанова је изјавила за бугарску ТВ да постоји могућност раскида дипломатских односа због масовног протеривања руских дипломата. Према њеним речима, поступци Софије не могу проћи без последица. Како је истакла, пред руским властима покренуће питање о затварању руске амбасаде у Бугарској.
Софија - Sputnik Србија, 1920, 03.07.2022
РУСИЈА
Бугарску напуштају руске дипломате у два авиона
Православна црква - Sputnik Србија, 1920, 04.07.2022
РУСИЈА
Лавров: САД желе да убију историјско памћење и других православних народа на Балкану, не само Бугара
Зграда Министарства спољних послова Русије - Sputnik Србија, 1920, 30.06.2022
РУСИЈА
Руски амбасадор: Москва би могла да прекине дипломатске односе са Софијом
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала