- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

ЕП изгласао: Гас и нуклеарке су „зелена“ енергија

CC BY-SA 2.0 / Flickr/IAEA Imagebank/DEAN CALMA / Руда уранијума
Руда уранијума - Sputnik Србија, 1920, 06.07.2022
Пратите нас
Посланици у Европском парламенту одлучили су данас већином гласова да се нуклеарна енергија и природни гас означе као „зелена“ енергија, што је, како извештава Вашингтон пост, помно праћена одлука која би могла да обликује климатску политику у годинама које долазе.
У питању је климатски оквир познат као „ЕУ таксономија“ који има за циљ да усмери инвестиције ка пројектима који су у складу са циљем 27-чланог блока да буде климатски неутралан до 2050. године.
У фебруару, пре почетка сукоба у Украјини, Европска комисија је представила план да се природни гас и нуклеарна енергија класификују као „прелазне“ зелене инвестиције у одређеним околностима, што је изазвало жестоку полемику.
Пет месеци касније, глобална енергетска криза се интензивирала па су европски законодавци одбацили примедбе на предложена правила и са 328 гласова „за“ и 278 „против“ усвојили предлог ЕК.
Реакција критичара је била моментална. У сали се чуло „звиждање“ када је прочитан резултат гласања у седишту парламента у Стразбуру, наводи Вашингтон пост, преноси Танјуг.
Организација активиста за заштиту животне средине Гринпис назвала је одлуку Европског парламента „прљавом политиком“, преноси Танјуг.
У средишту дебате је било питање да ли се електране на гас и нуклеарке икада, под било којим околностима, могу сматрати одрживим или зеленим изворима енергије.
Нуклерни реактор у Мађарској - Sputnik Србија, 1920, 01.01.2022
ЕКОНОМИЈА
Медији: ЕУ предлаже да нуклеарна енергија и гас носе ознаку „зелено“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала