- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Хрватска изгубила спор против мађарског нафтног гиганта у Вашингтону

CC0 / Pixabay / Судски чекић
Судски чекић - Sputnik Србија, 1920, 06.07.2022
Пратите нас
Хрватска је изгубила спор против МОЛ-а у Међународном центру за решавање инвестиционих спорова у Вашингтону, објавио је „Вечерњи лист“.
Мађарски нафтни див МОЛ је крајем 2013. покренуо поступак и тужио хрватску владу тврдећи да није испоштовала обавезе из главног уговора о гасном пословању и из амандмана.
„Вечерњи лист“ наводи, позивајући се на незваничне информације, да ће Хрватска морати да плати између 250 и 300 милиона долара с каматама. Иницијално, МОЛ је тражио одштету у износу од милијарду долара.
Пали су аргументи Хрватске о коруптивним радњама и исплаћеном, односно примљеном миту у замену за управљачка права МОЛ-а у Ини и издвајању гасног бизниса, пише лист и подсећа да је у Хрватској, због наведених радњи, правоснажно осуђен бивши премијер Иво Санадер.
Санадер је добио казну од шест година, а шеф МОЛ-а Жолт Хернади осуђен је на две године затворске казне.
МОЛ је арбитражни поступак пред Међународним центром за решавање инвестиционих спорова у Вашингтону покренуо 26. новембра 2013. године, а као разлог је тада навео кршење одређених обавеза и поступака у вези с МОЛ-овим инвестицијама у Хрватској. Захтев за арбитражу поднесен је против хрватске владе путем правног заступника, међународне адвокатске канцеларије „Veil, Gotshal & Manges“, у складу с Уговором о енергетској повељи.
МОЛ сматра да хрватска влада није испунила обавезе из Главног уговора о гасном пословању и његових амандмана на које се обавезала почетком 2009. Држава се тада обавезала да ће од Ине преузети складиштење и продају гаса и откупљивати целокупну Инину домаћу производњу гаса по тржишним ценама, у периоду од 15 година, пренео је Танјуг.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала