- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Шта је изазвало јако невреме у Србији

© Tanjug / DIMITRIJE NIKOLICНевреме у Нишу
Невреме у Нишу - Sputnik Србија, 1920, 06.07.2022
Пратите нас
Директор Републичког хидрометеоролошког завода Југослав Николић објаснио је да је циклон на северу Европе условио такозвани фронтални систем на подручју Србије који је изазвао падавине, временске непогоде са градом и пад температуре.
"Највише падавина било је у источном Срему, јужном Банату и у Београду. Пало је од 20 до 40 литара кише по метру квадратном. У Крушевцу и околини било је такође око 20 литара по метру квадратном, а у осталим деловима Србије било је испод 20 литара падавина по метру квадратном", рекао је Николић за Танјуг.
Он је објаснио да су се јуче над Србијом стекли услови за стварање такозваних вишећелијских облака са "висином врха од преко 20 километара и са енергијом акумулираном у сваком таквом облаку већом од просечне атомске бомбе".
"У таквим условима, коришћењем система одбране од града настоји се да се смањи штета јер се град нигде у свету не може потпуно спречити. Дејствовано је зато противградним ракетама из свих наших радарских центара над којима је било градоносних облака. То су Ниш, Ваљево, Фрушка Гора, Сјеница, Букуља, Ужице и Крушевац", рекао је Николић и потврдио да су сви наведени радарски центри и даље у режиму праћења ситуације или дејствовања.
Он је рекао да ће се ова временска ситуација расчистити током ноћи па ће данас север и запад Србије бити без падавина, док ће у осталим деловима земље бити услова за локалне краткотрајне пљускове.
"Како сада стоје ствари у петак нас поново очекује слична ситуација са условима за обилније падавине са олујно-градоносним облацима", рекао је Николић и објаснио да су овакви временски услови, у овом периоду раног лета, уобичајени.
Николић каже да се временске непогоде статистички гледано јављају око 20, 21, 22. јуна што указује да су крај јуна и почетак јула периоди када имамо све услове за термички развој олујно-градоносних облака, односно кумулонимбуса.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала