- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Министарство одбране Русије изнело нове шокантне доказе о војно-биолошкој делатности САД

© Sputnik / Ростислав Нетисов / Уђи у базу фотографијаЛабораторија
Лабораторија - Sputnik Србија, 1920, 07.07.2022
Пратите нас
Сједињене Америчке Државе настављају политику увећавања војно-биолошког потенцијала, заобилазећи међународне споразуме, саопштио је начелник Јединице за радијацијску, хемијску и биолошку заштиту Оружаних снага Русије Игор Кирилов на брифингу о анализама докумената о војно-биолошкој активности САД на украјинској територији.
„Упоредна анализа активности САД током Корејског рата и у данашње време на територији Украјине сведочи о непроменљивости америчке политике увећавања сопственог војно-биолошког потенцијала, уз заобилажење међународних споразума“, оценио је Кирилов.
Према његовим речима, анализа откривених материјала сведочи о томе да је америчка команда користила резултате истраживања добијених у оквиру јапанског војно-биолошког програма и о извесном „континуитету“ рада који је претходно обављао 731. одред под вођством Широа Ишија.
Члан јединице америчке војске испред знака Пентагона - Sputnik Србија, 1920, 27.05.2022
РУСИЈА
Русија потврдила: Украјинске биолабораторије укључене у систем Пентагона
„Пред вама је записник са затвореног састанка ЦИА, Стејт департмента и Пентагона од 7. јула 1953. Документ јасно показује да се Американци у стратегији своје одбране од оптужби фокусирају на технике манипулације јавним мњењем и агресивне контраофанзиве. У записнику се наводи да званичници не желе стварну истрагу хемијских и биолошких инцидената због страха од публицитета активности које спроводи Осма армија САД“, рекао је Кирилов.

Биолошке активности Пентагона у Украјини

Министарство одбране Русије добило је током специјалне војне операције у Украјини извештај о активностима америчке агенције за смањење војних претњи (ДТРА, ради под окриљем Пентагона) на територији Украјине, навео је Кирилов.
Извештај обухвата период од 2005-2016. године и садржи податке о процени ефикасности здравственог, ветеринарског система и система биолошке безбедности које је припремила група америчких експерата 2016. године.
Кирилов је скренуо пажњу на то да је реч о документу који је био база за даље планирање војно-биолошких активности Пентагона у Украјини.
Активност ДТРА оцењена је у извештају позитивно: организација је успела да извуче из Украјине националну колекацију микроорганизама, да организује рад с циљем процене биолошке ситуације и да реализује пројекте изучавања посебно опасних инфекција које могу да доведу до погоршања или промене епидемиолошке ситуације, наводи Кирилов.
На основу докумената САД, добијених током специјалне операције, следи да у Украјини није било система заштите од опасних патогена, упозорио је Кирилов.
„Без обзира на више од десет година сарадње у сфери наводног смањења биолошке опасности, експерти наводе: 'У земљи нема законодавства у вези с контролом над посебно опасним патогенима, постоје суштински пропусти у биолошкој безбедности... Текуће стање ресурса онемогућава ефикасно реаговање лабораторија на ванредне ситуације у систему јавне заштите здравља“, навео је Кирилов, цитирајући извештај ДТРА.

Проучавање вируса еболе у Одеси

Према његовим речима, специјална војна операција у Украјини открила је документе о плановима Сједињених Америчких Држава и Украјине да проучавају посебно опасне патогене, укључујући вирус еболе, на институту у Одеси.
„У току специјалне војне операције добијена су документа која сведоче о плановима компаније ‘Метабиота’ (САД) и Украјинског научно-техничког центра о проучавању вируса еболе у ​​Украјини. Пред вама је захтев за финансирање од америчке стране мера за дијагностиковање посебно опасних патогена у Украјини, укључујући вирус еболе. Такви захтеви су део америчке стратегије да се високоризични рад са опасним патогенима пренесе у треће земље“, истакао је генерал.
Према његовим речима, планирано је да се истраживање спроведе у Институту за борбу против куге „Мечников“ у Одеси.
„С обзиром на то да болест није ендемична и, штавише, никада није забележена на територији Украјине, поставља се природно питање о потреби за оваквим истраживањима и правим циљевима њиховог спровођења“, навео је Кирилов.
Генерал је представио извештај Конзорцијума за вирусну хеморагијску грозницу међународне групе стручњака укључених у борбу против еболе у ​​Сијера Леонеу 2015. године.
Како се наводи у документу, запослени у „Метабиоти“ нису поштовали правила рада са пацијентима и прикривали су чињенице о умешаности запослених у Пентагону који су користили ову компанију као параван. Главни циљ ове активности било је изоловање високо вирулентних варијанти вируса од оболелих и мртвих, као и извоз сојева у САД, истакао је генерал.
Схватајући очигледну недоследност активности „Метабиоте“ са циљевима борбе против ширења болести, координатор Светске здравствене организације за еболу Филип Барбоса препоручио је да се опозове особље компаније, уз напомену да је изузетно забринут због потенцијалних ризика такве сарадње за репутацију СЗО.
Амерички председник Џозеф Бајден - Sputnik Србија, 1920, 11.05.2022
РУСИЈА
Руска војска: Бајден координирао рад војно-биолошког програма у Украјини, Сорош био главни спонзор
Кирилов је нагласио да повећано интересовање америчког војног извођача за вирус еболе није случајно: болест је једна од најпатогенијих за људе. Током епидемије, која је почела 2014. године, оболело је 28 хиљада људи, умрло их је више од 11 хиљада, а стопа морталитета била је око 40 одсто.

Циљ фирме Бајденовог сина – инфекције које штете економији земље

Главни правац пројеката медицинских компанија „Black & Veatch“ и „Metabiota“, које финансира син америчког председника Хантер Бајден, биле су карантинске инфекције које би могле да нанесу штету пољопривреди појединих земаља, објаснио је Кирилов.
„Обратите пажњу на извештај који су за америчку војску припремили ‘Блек енд вич’ и ‘Метабиота’. У складу са документом, паралелно са пројектима UP у Украјини су реализовани ‘Ветеринарски пројекти’ са шифром ТАП. Њихов главни фокус су економски значајне карантинске инфекције, способне да нанесу штету пољопривреди појединих држава и читавих региона, као што су шап, афричка и класична свињска куга, високопатогени птичји грип и Њукаслска болест“, рекао је Кирилов.
Према његовим речима, америчке војне биологе посебно је интересовала афричка свињска куга – овом патогену су посвећена два пројекта.
„Пројекат ТАП-3 има за циљ проучавање ширења патогена АКС преко дивљих животиња, у оквиру којег су проучавани миграциони путеви дивљих свиња у Украјини. У оквиру пројекта ТАП-6 овај процес је проширен на земље источне Европе“, додао је генерал.
Он је објаснио да су проучавање популације носилаца опасних зоонотских инфекција спроводили запослени у Институту за нове патогене Универзитета Флориде у Волинској, Ровњенској, Житомирској и Черниговској области Украјине, као и на пограничним територијама са Белорусијом и Русијом.
„Обратите пажњу на погоршање ситуације са афричком свињском кугом у земљама источноевропског региона. Према подацима Међународног епизоотског бироа, од 2014. године забележена су избијања болести у Летонији (4021 случај), Естонији (3814 случајева), Литванији (4201 случај). У Пољској је откривено више од 13 хиљада случајева куге, губици пољопривредне индустрије од ове болести премашили су 2,4 милијарде евра“, нагласио је Кирилов.

Фирма „Метабиота“ само покриће за политичку делатност америчке елите

Кирилов је истакао да руска војска има доказе да је компанија „Метабиота“ била покриће за решавање америчких политичких задатака и да је Американци користе за остваривање финансијских послова у разним земљама.
Генерал је подсетио на то да је Министарство одбране Русије у више наврата упозоравало на улогу представника Демократске партије САД у финансирању војно-биолошке делатности на територији Украјине и посредничких организација које су коришћене за те циљеве.
„Волео бих да се детаљније осврнемо на једног од кључних извођача Пентагона, који добија новац из инвестиционог фонда Хантера Бајдена – компанију 'Метабиота'. Имамо материјале који сведоче о томе да је ова компанија била само покриће за решавање задатака који су сумњиви са становишта међународног права и да је политичка елита САД користи за остваривање нетранспарентне финансијске делатности у разним регионима света“, рекао је Кирилов.
Он је навео пример када је „Метабиота“ учествовала у ликвидацији последица епидемије еболе у Западној Африци.
„Делатност сарадника компаније је навела Светску здравствену организацију да постави питања о томе да ли поштују захтеве биолошке безбедности“, нагласио је Кирилов.

Амерички планови о нападима на совјетске усеве

Према његовим речима, САД су током Корејског рата планирале да користе биолошку авио-муницију у нападима на усеве у Совјетском Савезу.
Кирилов је навео да је у марту Институт за стратешка истраживња Армије САД објавио извештај о америчком програму хемијског и биолошког оружја у периоду рата у Кореји. Из тог извештаја следи да је током припреме за корејску кампању америчка авијација тражила додатна средства за куповину велике количине хемијске и биолошке авијационе муниције и да је за њихово испитивање добила полигон у Канади.
„Американци су приоритетним биолошким агенсима тада сматрали изазиваче бруцелозе и економски значајних инфекција, као што је пшенична рђа. Стратешка команда америчке авијације је планирала да две и по хиљаде јединица такве муниције примени у, цитирам: 'нападима на совјетске усеве'“, навео је Кирилов.

Чиме се бавила Немачка у Украјини

Кирилов је рекао да је немачки Бундесвер у Украјини посебну пажњу поклањао смртоносним случајевима кримско-конгоанске грознице с циљем издвајања максимално патогених сојева код преминулих.
Према речима Кирилова, Украјина и друге државе са постсовјетског простора постале су полигон за испитивање биолошког оружја не само за САД, него и за њихове савезнике у НАТО, пре свега Немачку.
Читав низ пројеката је реализован у интересу медицинско-санитарне службе Оружаних снага Немачке, додао је он.
„Заинтересованост Бундесвера за кримско-конгоанску грозницу повезана је са тим што степен смртности може да буде и 30 одсто, а епидемије захтевају дуго лечење, профилаксу и специјалну обраду“, рекао је генерал.
Према његовим речима, немачки војни биолози су у Украјини спроводили свеобухватан скрининг подложности локалног становништва кримско-конгоанској грозници уз узимање у обзир демографских, епидемиолошких и клиничких података.
Такав приступ омогућава издвајање нових регионалних генотипа вируса и одабир сојева који изазивају прикривене клиничке облике.
Изучавање природних жаришта ове врсте грознице изводило се под изговором унапређења украјинског система епидемиолошког надзора.
Сједињене Америчке Државе су на војно-биолошку активност у интересима Пентагона у Украјини од 2005. године потрошиле преко 250 милиона долара, додао је Кирилов.
Према његовим речима, у извештају се образлаже сврсисходност наставка активности у интересима Пентагона.
Он је истакао да се у прилогу наводе двосмислени коментари који се односе на спонзоре и извршиоце програма смањења биолошке претње у Укрјаини, који немају никакве везе са проблемима биолошке безбедности. Конкретно, Сорошева фондација помиње се уз назнаку да је „дао допринос развоју отвореног и демократског друштва“.
„Још једном се потврђује да је званично деловање Пентагона у Украјини само параван за обављање незаконитих војно-биолошких истраживања“, прецизирао је Кирилов.

О истраживању крпеља

Кирилов је истакао да се прикупљање крпеља од стране америчких стручњака на југоистоку Украјине поклопило са порастом њиховог броја у пограничним областима Русије и увећањем инциденције од Лајмске борелиозе у самој Украјини.
„Посебан пројекат о истраживању иксодидних крпеља, који су преносиоци читавог низа изузетно опасних инфекција (туларемија, грозница Западног Нила, Конго-кримска грозница) спровели су стручњаци са универзитета у Тексасу. Прикупљање крпеља вршено је, пре свега, у југоисточним областима Украјине, где постоје природна жаришта инфекција, које су карактеристичне за територије Руске Федерације“, објаснио је начелник.
Према његовим речима, анализа антитела код украјинских војних заробљеника може да буде показатељ да су учествовали у биолошком програму САД.

Украјински војници учествовали у биолошким експериментима САД

Он је на брифингу изнео податке о здравственом стању украјинских војника који су се предали током специјалне операције. Том приликом, представљене су информације о присуству антитела на патогене заразних болести без навођења личних података.
„Резултати су следећи: 33 одсто испитаних војника прележали су или болују од хепатитиса ‘А’, преко 4 одсто од грознице са бубрежним синдромом, 20 одсто грозница Западног Нила. Наведене бројке су знатно веће од просека. Узимајући у обзир да је Пентагон активно проучавао податке о болестима у оквиру украјинских пројеката, постоје основе за тврдњу да су војници Оружаних снага Украјине ангажовани као добровољци за експерименте, за процену толеранције на опасне инфективне болести“, рекао је он.
Кирилов је такође додао да је, према подацима Министарства одбране Русије, приликом болничког лечења украјинских војника, евидентирано одсуство терапеутског ефекта при примени антибактеријских лекова. У њиховој крви откривене су високе концентрације антибиотика, укључујући сулфонамиде и флуорохинолони.
Лабораторија - Sputnik Србија, 1920, 14.04.2022
РУСИЈА
Испливали нови шокантни подаци: Чиме су се све бавиле америчке биолабораторије у Украјини
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала