- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Студија потврдила ко најчешће користи канабис, а највише се узима за ублажавање болова

© Flickr / Carlos GraciaЛист канабиса
Лист канабиса - Sputnik Србија, 1920, 07.07.2022
Пратите нас
Иако је у Србији забрањена општа употреба канабиса, Немачка га од 2017. дозвољава за медицинску употребу. Међутим, према једној студији, утврђена је ефикасност канабиса у медицинске сврхе и који пол га је највише користио.
Према студији бонског Савезног института за лекове и медицинска средства, просечан пацијент је старији од 57 година и већином су жене. Канабис се највише користи за ублажавање хроничних болова.
Чести симптоми су спастицитет и анорексија, односно било које друго обољење праћено губитком тежине, наводи институт. Резултати анкете су део ширег извештаја по наруџби парламента.
Институт је за студију прикупио анонимне податке из око 21.000 третмана из последњих пет година, нагласивши да анкета није клиничка студија за проверу ефикасности. Анализа анонимних података о лечењу свеједно може да отвори увид у могуће области примене, нежељене ефекте лимитима терапије медикамената на бази канабиса.
Резултат треба да буде основа за одлуку о покривању трошкова терапије канабисом у оквиру здравственог осигурања, пренео је Б92.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала