- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Експеримент у Хрватској: Увозе на десетине хиљада комараца из Италије и пуштају их у Истри /фото/

CC0 / Pixabay / Комарац
Комарац - Sputnik Србија, 1920, 08.07.2022
Пратите нас
Хрватска је почела несвакидашњи експеримент у Истри – из Италије увози на десетине хиљада стерилних комараца који ће бити пуштени у природу на тог хрватском полуострву.
Првих 10.000 стерилних мужјака који припадају врсти тиграстих комараца Aedes albopictus већ су пуштени у природу у Премантури на југу Истре.Допремљени су са фарме у Болоњи, а експеримент заједно спроводе Универзитет у Осијеку, Наставни завод за јавно здравство Истарске жупаније и Хрватски завод за јавно здравство, уз помоћ осталих завода из Хрватске и Јавне установе „Камењак“.
Хрватски научници објашњавају да се ради о биолошкој методи сузбијања комараца испуштањем стерилних мужјака у природу који се паре с дивљим женкама, а као резултат, женке полажу неоплођена јаја те немају потомство, преноси Јутарњи лист.
Стручњаци ће пратити стерилне комарце, који ће бити обојени посебним бојама, како би видели колики им је удео у популацији и колико дуго живе.
Стерилни комарци ће бити пуштани у природу сваке недеље до почетка августа и то по 50.000 комараца недељно. Они би требало да реше проблем прекомерности популације ових инсеката, али без употребе инсектицида.
Др Недиљко Ландека, шеф Одсека за дератизацију, дезинсекцију и дезинфекцију Службе за епидемиологију Наставног завода за јавно здравство Истарске жупаније, каже да је таква пракса већ учестала у неким земљама Јужне Америке, Азије и Европе. Такав поступак спроводи се на Куби, у Бразилу, Шри Ланки, Шпанији, Италији, Грчкој и Немачкој... Најбоље резултате постигла је Шпанија, која је уз стандардне методе у сузбијању веће популације комараца, успела и уз помоћ стерилних мужјака да смањи број комараца за 80 одсто, наводи Ландека.
Он објашњава да ће увезени стерилни мужјаци морати да се потруде како би оплодили дивље женке, јер су због транспорта од Болоње до Истре, те каснијег бојења у лабораторији, у нешто слабијој кондицији упоређењу с дивљим мужјацима. Али се зато Ландека нада да ће ту помоћи њихова бројност.
Овај стручњак за инсекте каже да је животни век комараца око 10 дана. Ако су им услови савршени, односно ако им је доступно место за размножавање попут одстајале воде у некој канти, за то време могу излећи 10 до 15 пута своја јајашца током лета.
„Људи су највећи кривци за прекомеран број комараца, баш због тога јер не воде рачуна о томе имају ли негде у врту, на балкону или негде друго место где вода стоји дуже време. А комарцима треба веома мало воде да положе јајашца. Осим тога, тиграсти комарац, који је дошао у Хрватску још 2004. године, инвазивнији је од домаћег комарца. Активан је и дању, а сада се увелике проширио целом Хрватском“, каже Ландека.
Он објашњава да се тиграсти комарац, од 2000. године, када је стигао у Италију, шири Европом и та се најпре мислило да ће се задржати на Медитерану, али је откривен и у другим земљама.
„Тај је комарац, од када је дошао у Италију, већ изазвао низ мањих епидемија. Јер тиграсти комарац је већи преносник разних грозница, него што је то наш домаћи комарац“, истиче Ландека.
Комарац - Sputnik Србија, 1920, 04.07.2022
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Откривено како због вируса постајемо идеална мета за комарце
Комарац - Sputnik Србија, 1920, 26.05.2022
ДРУШТВО
Три природна начина да се отарасите комараца
Комарац - Sputnik Србија, 1920, 23.05.2022
ДРУШТВО
Природна рампа за комарце: Биљке које помажу у борби против досадних инсеката
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала