- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Кремљ: Русија је способна да гарантује енергетску безбедност Европе

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Уђи у базу фотографијаГасовод "Газела" којим се руски гас испоручује у ЕУ
Гасовод Газела којим се руски гас испоручује у ЕУ - Sputnik Србија, 1920, 08.07.2022
Пратите нас
Русија је способна да гарантује енергетску безбедност Европе и да спречи да европски грађани добијају прекомерне рачуне за струју и гориво, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.
„Потпуно одбацујемо било какве назнаке или директне изјаве о томе да руска страна користи гас или нафту као оружје за политички притисак. То није тако. Русија доследно испуњава све своје обавезе и, као и до сада, спремна је да гарантује потпуну енергетску безбедност Европе. И Русија је способна да гарантује европским грађанима да неће добијати прекомерне рачуне за струју и гориво какве сада добијају порески обвезници у европским државама“, рекао је Песков.
Руски Гаспром је средином јуна смањио обим испорука гаса „Северним током 1“ због застоја у раду немачког Сименса, који због санкција Канаде против Русије не може да врати с ремонта турбину на компресорску станицу „Портова“.
Министар економије Немачке Роберт Хабек је у четвртак позвао Канаду да реши проблем испоруке турбине за гасовод „Северни ток 1“, замоливши је да се та турбина упути у Немачку, уместо у Русију и тако реши правни проблем у вези с достављањем турбине.
У немачкој влади је потврђено да је Канада послала позитивне сигнале у вези са враћањем турбине за „Северни ток 1“, с тим што се још не зна када ће процес слања турбине почети.
Према речима Пескова, уколико Канада пошаље турбину, обим испорука гаса ће бити повећан.
„Знате да постоји одређена процедура на гасоводима, ти радови се обављају сваке године. Нико није измислио никакве нове радове. Ако та турбина стигне после ремонта, то ће омогућити повећање обима испорука. Питање је само једно – због чега то нису урадили одмах“, рекао је Песков.
Изградња гасовода Северни ток 2 у Немачкој - Sputnik Србија, 1920, 08.07.2022
РУСИЈА
Медији: Канада изневерила Украјину с турбинама за „Северни ток 1“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала