- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Медији: Канада изневерила Украјину с турбинама за „Северни ток 1“

© Sputnik / Дмитрий Лельчук / Уђи у базу фотографијаИзградња гасовода "Северни ток 2" у Немачкој
Изградња гасовода Северни ток 2 у Немачкој - Sputnik Србија, 1920, 08.07.2022
Пратите нас
Канада упркос молбама Кијева планира да направи изузетак у санкцијама за турбине за гасовод „Северни ток 1“, пише портал „Европска правда“ позивајући се на добро информисане изворе.
„Канадска влада намерава да, у договору с Немачком, одобри одлуку о томе да се изузме из санкција испорука турбина за гасовод 'Северни ток 1', што ће бити преседан укидања ембарга на захтев државе-агресора“, наводи портал.
Саговорници портала тврде да је формални повод за укидање санкција молба немачког министра економије Роберта Хабека, који је у четвртак позвао Канаду да преда турбину Немачкој.
Отава намерава да своју одлуку аргументује тиме да враћање опреме омогућава Русији да обнови испоруке гаса Европској унији.
Намера Канаде у Кијеву је изазвала незадовољство, наводи портал.
„Украјинска влада већ зна да Канада намерава да пристане на такво циљано укидање санкција Русији и сматра да је та одлука 'неоснована и опасна за санкциони режим'“, рекао је саговорник портала из Министарства енергетике Украјине.
Према информацијама портала, још 22. јуна је министар енергетике Украјине Герман Галушченко писао министру природних ресурса Канаде Џонатану Вилкинсону, наговарајући га да не враћа турбине у Европу.
Средином јуна је „Гаспром“ смањио обим испорука гаса „Северним током 1“, објаснивши да је разлог застој у раду немачког „Сименса“ који због канадских санкција не може да врати с ремонта турбину с компресорске станице „Портова“. „Северним током“ се сада испоручују до 100 милиона кубних метара гаса дневно, уместо планираних 167 милиона.
Од 11. до 21. јула гасовод не ради и због планског техничког сервисирања, због чега Влада Немачке страхује од потпуног прекида испорука гаса из Русије.
Лука „Мукран“ логистички центар „Северног тока 2“ - Sputnik Србија, 1920, 15.06.2022
РУСИЈА
Санкције коче ремонт турбина: „Гаспром“ смањио обим испорука кроз „Северни ток 1“, Берлин негодује
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала