- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Лавров: Нисам ни нудио Блинкену да се фотографишемо

© Пресс-служба МИД РФ / Уђи у базу фотографијаМинистар иностраних послова Русије Сергеј Лавров
Министар иностраних послова Русије Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 08.07.2022
Пратите нас
Министар иностраних послова Русије Сергеј Лавров изјавио је, поводом одбијања америчког државног секретара Ентонија Блинкена да учествује у заједничком фотографисању шефова дипломатије Г20 због присуства руске стране, да он и није звао Блинкена да се фотографише с њим.
Састанак министара иностраних послова Г20 одржава се у петак на индонезијском острву Бали. Делегати у петак нису учествовали у церемонији фотографисања учесника састанка Г20 због, како наводе медији, става америчког државног секретара који је одбио да учествује у томе због присуства Лаврова.
„Што се тиче изјава о састанцима са мном, изјава да се са мном неће фотографисати – никога нисам ни позивао да се фотографишемо. И уопште никога нигде нисам позивао. Мене је позвала Индонезија“, рекао је Лавров.
На Балију је у среду одржана поздравна вечера за делегате. Према наводима агенције Кјодо, шефови дипломатије земаља „Велике седморке“ су одлучили д не присуствују вечери у знак протеста што је на њу позван Сергеј Лавров.
Коментаришући могућност да на маргинама самита разговара с америчким колегом Лавров је истакао да Русија ни за ким неће трчати нудећи састанке.
„Нисмо ми прекинули све контакте са САД. И ми ни за ким не трчимо, нудећи састанке“, рекао је Лавров новинарима.
Шеф руске дипломатије је додао да су земље Запада на заседању министара иностраних послова Г20, уместо да разговарају о проблемима у економији, губиле време на помахниталу критику Русије.
„Током дискусије западни партнери су избегавали да се придржавају мандата 'Групе 20' и да се баве питањима светске економије, проналажењем споразума којима би се у оквирима Уједињених нација постигла решења за стабилан развој и практично су се одмах, како би узели реч, бацали на помахниталу критику Русије у вези са ситуацијом у Украјини“, рекао је Лавров.
Руски министар се на маргинама састанка у четвртак састао са шефовима дипломатије Кине и Турске, а данас ће разговарати с колегама из Индије, Индонезије, Аргентине и Бразила.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала