- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Немачка шаље војнике у Босну: Бундестаг усвојио одлуку

© AP Photo / Markus SchreiberЦеремонија одавања почасти одлазећој канцеларки Ангели Меркел
Церемонија одавања почасти одлазећој канцеларки Ангели Меркел - Sputnik Србија, 1920, 08.07.2022
Пратите нас
Немачки Бундестаг прихватио је данас предлог Владе Немачке да у БиХ у оквиру мисије Алтеа пошаље 50 војника.
Од 617 присутних посланика Бундестага, „за“ слање немачких војника у Босну је гласало њих 516, „против“ је било 98, а троје је било уздржано.

Против слања војника левица и десница

За овај предлог гласали су социјалдемократе, зелени и либерали, који чине немачку владу, те опозициони демохришћани, док су против били Левица и десна Алтернатива за Немачку.
Истовремено, исте странке прихватиле су и предлог СПД-а, односно препоруку Влади Немачке у којој се, између осталог, тражи да се у БиХ укине концепт конститутивних народа и уведе принцип један човек један глас.
Говорници из редова социјалдемократа, зелених, либерала и демохришћана осудили су, како су рекли, сецесионистичку политику Милорада Додика, српског члана Председништва БиХ, и устврдили да на њега утиче Владимир Путин, председник Русије, који, како тврде, жели да дестабилизује западни Балкан у контексту сукоба у Украјини.
С друге стране, левичари и десничари су сматрали да Немачка не треба да шаље своје војнике у БиХ, те да треба да се држи традиционалне политике Немачке - војног немешања у догађаје у иностранству.
Бундестаг је подржао Кристијана Шмита, кога Република Српска не признаје за високог представника у БиХ, и заложили се да БиХ што пре добије статус кандидата за чланство у ЕУ.

Настић: Деловање против Русије и Кине

Левичари су указали на опасност да ако Русија у новембру не прихвати продужење мандата ЕУФОР-а, ЕУ и САД могу да закључе НАТО мисију, што би, како тврде, било кршење међународног права. Жаклин Настић из Левице је рекла да циљ није заштита грађана БиХ, већ деловање против Русије и Кине, а да се заборавља утицај Саудијске Арабије и Турске и растући утицај исламиста.
Десничари из АФД-а сматрају да је БиХ пропала држава, а Рудигер Лукасен из АФД-а је указао на прошле војне мисије на којима је учествовала Немачка, од рата на Косову па до Авганистана, за које тврди да су противни међународном праву јер немају одобрење УН-а.
„Стабилност Западног Балкана свакако јесте у нашем интересу јер постоји опасност од доласка избеглица, раста криминала или слично. Али овакав мандат ништа неће изменити“, рекао је он.
Филип Кремер из Зелених је рекао да Додик провоцира парамилитарним парадама, ревизионизмом историје и претњом да ће повући надлежности из области правосуђа, пореза и одбране са нивоа БиХ.
„Нећемо допустити још један сукоб у Европи а обновљени мандат за Алтеу је наш почетни допринос да се такав сценарио већ сад превентивно спречи“, рекао је он.
Адис Ахметовић, посланик СПД-а, је рекао да немачки ангажман у ЕУФОР-у спречава сецесионизам и стварање трећег ентитета.
„Санкције морају погодити оне који урушавају структуре земље, демократију и просперитет. БиХ су потребне стабилне институције које могу издржати било коју форму етнонационализма“, рекао је он.

ЦДУ против укидања конститутивних народа

Кнут Абрахам из ЦДУ/ЦСУ је споменуо допринос Ангеле Меркел, бивше канцеларке, на повезивању региона кроз Берлински процес и поздравио је одлуку садашње владе Олафа Шолца да ову политику настави.
Он се успротивио предлогу СПД-а о томе да се не настави концепт конститутивних народа у БиХ.
„По моме мишљењу, овде се ради о томе како три конститутивна народа учинити равноправним и гарантовати мањинска права осталим групама“, рекао је он, преноси РТРС.
Немачки канцелар Олаф Шолц - Sputnik Србија, 1920, 25.06.2022
РЕГИОН
Немачко спречавање кандидатуре БиХ – казна за Додика
Застава на згради Бундестага у Берлину - Sputnik Србија, 1920, 17.05.2022
РЕГИОН
Немачки папир против Срба: Не парирају САД и Русији па искаљују бес над Београдом и Бањалуком
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала