- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Редак феномен: Зашто је позеленело небо изнад америчког града /видео, фото/

© Фото : Twitter/Aafaque/PrintscreenЗелено небо изнад града Сијукс Фолс у Америци
Зелено небо изнад града Сијукс Фолс у Америци - Sputnik Србија, 1920, 08.07.2022
Пратите нас
Небо изнад града Сијукс Фолс у америчкој држави Јужној Дакоти позеленело је непосредно пред јаку олују, познату под називом деречо.
Јака олуја погодила је Јужну Дакоту и суседне државе Минесоту и Ајову, а мештани Сијукс Фолса могли су да виде небо зелено као у научно-фантастичним филмовима пред долазак ванземаљаца, или као када у „Чаробњаку из Оза“ Вештица са Запада прети Дороти и њеном малом псу, наводе амерички медији.
Национални метеоролошки сервис потврдио је да се ради о ретком метеоролошком феномену деречо, који је погодио ове државе и оставио велики број мештана без струје. Колика је штета још није утврђено, јер се олуја проширила чак до Висконсина.
Деречо је, иначе, широко распрострањена, дуготрајна, праволинијска олуја која је повезана са грмљавинским системима који се брзо крећу. Деречо може да изазове ураганске ветрове, торнада, јаке кише и бујичне поплаве.
Научници немају јасно објашњење због чега небо позелени у случају оваквих олуја. Верује се да до тог феномена долази када се олуја јави у време доминантног црвеног светла на небу, као што су заласци Сунца, када водене честице у ваздуху могу да преламањем светлости „обоје“ небо у зелено.
Научници сматрају да сиви олујни облаци и водене честице преламају црвени спектар светлости и апсорбују црвену боју, тако да он изгледа заправо плаво, па у тренуцима када светлости у том спектру има пуно, мешањем са жутим спектром боје сунчевих зрака, небо због тога добија зелену нијансу.
Тихи океан - Sputnik Србија, 1920, 28.06.2022
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Откривен узрок мистериозне метеоролошке појаве која је уздрмала Тихи океан
Олујни облаци изнад мора - Sputnik Србија, 1920, 28.12.2021
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Примећен нови метеоролошки феномен, научници не знају како је настао
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала