- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону
Влада Црне Горе - Sputnik Србија

Усвојен нацрт Темељног уговора, пада ли Влада Црне Горе?

Пратите нас
Влада Црне Горе данас после подне, како је констатовао премијер Дритан Абазовић, усвојила је предлог Темељног уговора са СПЦ, а седницу је обележила полемика Абазовића и минстра, лидера СДП-а Рашка Коњевића, који је најавио подношење захтева за рушење владе, уколико се предлог усвоји.
Седници је присуствовало 18 министара, од којих је 13 било за предложени Темељни уговор, што је Абазовић оценио као квалификовану већину од присутних чланова владе, која је, како је раније договорено, потребна за усвајање било ког документа од националног значаја.
Међутим, министри унустрашних и спољних послова, обојица из СДП-а Рашко Коњевић и Ранко Кривокапић, тврде да је Абазовић погазио своје обећање и да двотрећинске већине у корист Уговора није било, јер је, како сматрају, потребно присуство свих министара, њих 21, да би било квалификоване већине од 14 чалнова владе.
Абазовић је, међутим, остао при своме, и рекао да ће ако буде потребно поновити гласање о Темељном уговору на следећој, електронској седници.
Претходно, Коњевић је рекао да је актуелна влада, ако усвоји овакав текст Темељног уговора, изгубила већину и легитимитет, а формално ће, каже, након консултација, бити поднет и захтев за скраћење мандата ове владе.
Коњевић је рекао и да су по политичком виђењу његове странке „колеге из Демократског фронта политички експонент руског политичког утицаја“, које је влада постављала на одговорне функције.
„Влада улази у озбиљну кризу, а ви као премијер губите подршку парламентарне већине која вас је изабрала“, рекао је Коњевић.
Абазовић је на претњу Коњевића одговорио да није дошао на чело владе да буде нечија икебана, нити да га неко уцењује, посебно не људи против којих се политички и правно бори.
„Да ли ће ово значити ускраћивање подршке у парламенту видећемо. Кључно је да неће бити ускраћена подршка рационалних људи, а то је велика већина грађана Црне Горе“, подвукао је он.
Претходно, министри су изнели опречне ставове по питању предложеног Темељног уговора са СПЦ, у дискусији која је потрајала четири сата, без претњи и увреда, које су се чуле тек на крају седнице.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
22:55 08.07.2022
Протест испред Владе Црне Горе - Sputnik Србија, 1920, 08.07.2022
РЕГИОН
Инцидент испред зграде Владе Црне Горе: Грађани пробали да пробију заштитну ограду /видео/
20:29 08.07.2022
Мандић и Кнежевић поздравили усвајање Темљног уговора
Предсједник Нове српске демократије и један од лидера Демократског фронта Андрија Мандић поздравио је данашње гласање о тексту Темељног уговора између државе Црне Горе и Српске православне цкрве.
„Честитам на изгласавању усклађеног текста Темељног уговора који су сачинили СПЦ и Влада ЦГ. Тешка сједница, Влада је на крају донијела одлуку која је заокружила причу започету 26. децембра 2019. године у Скупштини Црне Горе“, написао је Мандић на Твитер-у.
Како је лидер НСД-а казао, та енергија је ношена снагом наше Цркве и више стотина хиљада људи на величанственим литијама 2020. године.
„Очекујем да Абазовић и Јоковић не посустану и убрзо испуне и друга дата обећања везана за Отворени Балкан и одржавање пописа“, закључио је он.
Предсједник Демократске народне партије и један од лидера Демократског фронта Милан Кнежевић поздравио је потписивање Темељног уговора и казао да му је жао што Здравко Кривокапић и Европа сад нису имали храбрости какву има Дритан Абазовић.
„Жао ми је што Здравко Кривокапић и Европа сад нису имали храброст Дритана Абазовића да усвоје Темељни уговор са СПЦ. Сад је ред на Отворени Балкан. Вријеме је да Црна Гора крене напријед“, написао је Кнежевић на Тwиттеру.
Усвајањем Темељног уговора са Српском православном црквом(СПЦ) Влада Црне Горе ставила је тачку на то питање, оцијенио је Владимир Павићевић, савјетник потпоредсједника Владе Владимира Јоковића.
Он је на твитеру објавио да се "уговором уважава принцип секуларности државе, потврђује слобода вјероисповијести и у цјелости регулишу односи између државе Црне Горе и Српске православне цркве" поручивши "Идемо даље".
18:11 08.07.2022
Кривокапић и Коњевић оспорили већину, могуће ново гласање
Министри Ранко Кривокапић и Рашко Коњевић оспорили су да је 13 гласова квалификована већина, јер она, како тврде, не може да се рачуна у односу на број присутних министара, већ само на укупан број министара. У том случају, за усвајање је било потребно 14 гласова.
Премијер је без обзира на приговоре Кривокапића и Коњевића о квалификованој већини, прогласио да је тачка усвојена и рекао да постоји могућност да се гласање понови на наредној седници или електронски.
18:06 08.07.2022
Влада Црне Горе са 13 гласова „за“ од 18 присутних министара усвојила је нацрт Темељног уговора са Српском православном црквом.
17:57 08.07.2022
Коњевић: Ако овај текст уговора са СПЦ буде усвојен, Влада је изгубила већину
Министар Рашко Коњевић казао је да ако премијер одбије предлог за додатним консултацијама и Влада усвоји овај текст уговора са СПЦ, ова Влада је изгубила већину.
„Формално ће од стране политичких субјеката бити поднет захтев за скраћење мандата“, рекао је он.
17:56 08.07.2022
Абазовић: Политичари од овога праве топ тему
Премијер Абазовић је рекао да би волио да је министар вањских послова у праву и да питање Темељног уговора може да се остави за јесен, али да је то немогуће..
„Шта има везе јесен или сад? Зашто од овога да правимо било какву тему? Ово грађане претежно не занима. Политичари од овога праве топ тему. Ако правимо да је ово тема бити или не бити, онда она поприма неке друге обрисе“, рекао је Абазовић.
Казао је да мисли да се умањује подршка онима које износе „опасне тезе“, али је поручио да ће достојанство верујућег православног народа у Црној Гори бранити премијер.
„ЦПЦ је све до 42. Владе била НВО, а сада је верска организација, регистрована као све остале верске организације. Немојте да ширимо злу крв, ту је Влада да заштити и достојанство Црне Горе и сваког верника независно од верске организације којој припада“, рекао је Абазовић.
Он је поручио да сви треба да се понашају као туристички посленици којима није важно одакле гости долазе.
„Заложили смо се да миримо друштво, невероватно сам поносан на то...Прешли смо рубикон и показаће то наредни избори кад год то било. Све што треба да радимо је да се боримо против корупције и организованог криминала и да јачамо правосудни систем“, додао је Абазовић.
17:51 08.07.2022
Кривокапић: Амфилохије је регистровао Православну цркву у Црној Гори
Ранко Кривокапић је навео да је „покојни митрополит црногорско-приморски Амфилохије регистровао Цркву у Црној Гори као Православну цркву у Црној Гори“.
„Понављам - Православна црква у Црној Гори. Прихватам, од сад па заувек, да се тако зове наша црква у Црној Гори. То као православац кажем. Нема ’црногорска’ у називу, као што видите. Битно је да се овај народ помири, и да има једну цркву, у коју ће ићи неко као Србин, неко као Црногорац, и где ће културно-историјска добра бити само наша“, рекао је министар Кривокапић.
17:43 08.07.2022
Темељни уговор може бити преиспитан пред Уставним судом
Министар правде Марко Ковач казао да и овај акт може бити предмет пред Уставним судом.
„Овај акт, као и сваки други, може бити предмет преиспитивања пред Уставним судом. Дакле, то што се неко боји да није у складу са Уставом, не може бити разлог да не усвојимо овај акт“, казао је министар правде.
Он је министру вањских послова Ранку Кривокапићу поручио да је његово излагање на данашњој седници обојено политиком.
„То што је потписник уговора са Католичком црквом држава, не значи ништа са становишта религије и вероисповести. Министарство правде имаће једнак однос према свим верским заједницама“, навео је он.
17:42 08.07.2022
Кривокапић: Влада иде у суицид
Министар Ранко Кривокапић рекао је да је „ово политичка игра“.
„А то је да се Црна Гора заустави на ЕУ путу. Неким аутократским режимима у региону не одговара напредак Црне Горе", рекао је министар вањских послова.
Према његовим ријечима, Темељним уговором Влада иде у суицид.
„Ова Влада жели да свесно или несвесно, себе обурда, знањем или незнањем, и заустави Црну Гору ка Европској унији. Са својим политичким уверењем сачекаћу да време то покаже. Могуће је и да нешто више знам, није сигурно, али је могуће“, казао је он и предложио да се ово питање одложи до јесени и до извештаја Европске уније.
17:10 08.07.2022
Јоковић: Темељни уговор приоритет за СНП
Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде и потпредседник Владе за економски систем Владимир Јоковић (СНП), казао је да је његовој партији приликом уласка у Владу приоритет био темељни уговор.
„Али без да успоравамо пут државе ка ЕУ. Овде је данас на дневном реду исправљање неке досадашње неправде - што с једном верском заједницом није потписан темељни уговор. Више штете би нанели да ово одгађамо, него да то учинимо данас", казао је Јоковић.
Он је оценио да је ова Влада специфична.
„Оно што ову Владу чини специфичним је што је окупила све националности. Она је у правом смислу Влада Црне Горе. Можда неће испоставити све што желимо, али је сигурно да има карактер“, казао је између осталог Јоковић.
17:00 08.07.2022
Абазовић: Рушење Владе подршка руском утицају
Абазовић је казао да је са више адреса добио поруку да је рушење Владе директна подршка руском утицају у Црној Гори. Навео је да су исту поруку добили и министри Коњевић и Кривокапић, као и председник државе Ђукановић, преноси РТЦГ.
„Стварање нестабилности је директно у интересу руског утицаја. Ко хоће да је сруши - сретно било, само да се не скривамо из Европе“, поручио је Абазовић. Он је рекао да Европљане питање цркве не интересује.
16:59 08.07.2022
Питање уговора са СПЦ није највећи приоритет за грађане
Премијер Дритан Абазовић је казао да је ово потпуно редовна активност за Владу и да питање уговора са СПЦ није највећи приоритет за грађане Црне Горе.
„Највише их интересује животни стандард, да се на најбољи могући начин изведе туристичка сезона и желе политичку стабилност“, рекао је Абазовић.
Абазовић је казао да се у наводно спорном пасусу Нацрта уговора не спомиње Српска православна цркве, већ „Хришћанска Црква на простору Црне Горе да је присутна од апостолских времена и њеног континуитета-мисије кроз историјско православно и црквено устројство од оснивања Зетске, Будимљанске и Хумске Епископије Жичке Архиепископије (1219-1220г.)“.
Навео је да је био споран и Члан 2 везан за јавно правна-овлашћења.
„Чуо сам да се ово односи на преношење овлашћења државе на цркву. То везе нема, већ се односи на канонско право и устав цркве, између осталог, да могу да издају крштенице онима који су се крстили. Ако је то нешто што је проблематично, мислим да су такви коментари злонамерни“, рекао је Абазовић.
Црногорски премијер је рекао да је питање изградње храмова уређено тако да се односи само на оно што ради верска заједница која је страна потписница, а да друге могу на идентичан начин да уреде односе са државом.
Абазовић је навео да је био споран био и Члан 11 који се тиче културних добара.
„Ниједно добро не може да се отуђи и прода, изузев са важећим законодавством Црне Горе. Не постоји уговор који је изнад закона и Устава“, навео је Абазовић и додао да није чуо друге примједбе.
16:59 08.07.2022
Нема правних примедби, само политичких
Министар правде Марко Ковач казао је да је усаглашени текст уговора са СПЦ у складу са Уставом и законима Црне Горе.
„Што је најбитније у највећем делу у сагласју са уговорима које је држава Црна Гора потписала са Католичком црквом, Исламском и Јеврејском заједницом“, истакао је министар правде.
Казао је да нема опасности за правни поредак Црне Горе.
„Ради се о уговору о унутрашњем праву, који нема међународни карактер. Свака одредба мора бити у складу са законом. Сва прашина која се дигла је непотребна, ово је техничка ствар“, рекао је Ковач, који је додао да није чуо ниједну правну критику на нормативни део текста, већ само политичке коментаре.
15:52 08.07.2022
Министар спољних послова Ранко Кривокапић истакао је да има мало више искуства и да је учествовао у усвајању два устава, а један је и писао...
Он је цитирао Хегела да "у политици нема опасније ствари од незнања у акцији".
"Ја бих додао и од лоше намјере".
Рекао је да непознавање права не оправдава.
15:21 08.07.2022
Абазовић: Зашто правимо такву атмосферу, коме то иде у прилог?
Абазовић је рекао да позива „на инклузивност, ако је ово питање од претјераног значаја“.
„Мислим да ће да се деси иста ситуација као са Законом о слободи вјероисповијести, који је много важнији акт... Једино ми смета што испаде да темељни уговор суспендује Устав и законе. Зашто правимо такву атмосферу, коме то иде у прилог? Некако морамо доносити одлуке...“.
Премијер је рекао да је његов став врло поштен - да ће све вјерске заједнице које су регистроване у Министарству правде имати апсолутно исти третман.
„Кад је ријеч о нашем познаваоцу и пријатељу (Синиши Газиводи), лично га позивам, али и друге - ко год има конструктивну примједбу, више је него добродошао. Ја сам да се иде даље, да идемо даље. Имаћемо један период до потписивања уговора. Било шта да се утврди у међупростору и након тога као евентуална повреда правног поретка - корекције су више него добродошле... Не вјерујем да је овдје било чији интерес да се лови у мутном“.
14:58 08.07.2022
Полиција, Црна Гора - Sputnik Србија, 1920, 08.07.2022
РЕГИОН
Присталице такозване ЦПЦ провоцирале раднике Жељезаре /видео/
14:53 08.07.2022
Абазовић и Ђукановић разговарали у четири ока
Премијер Дритан Абазовић и предсједник Црне Горе Мило Ђукановић су, након састанка код председнице Скупштине Данијеле Ђуровић, остали у Бијелом салону парламента и имали у четири ока састанак насамо. Након тог састанка нису давали изјаве новинарима.
14:51 08.07.2022
Потпредседник Владе Црне Горе и министар одбране Рашко Коњевић, рекао је да тема темељног уговора производи доста емоција код грађана.
„Све критике које можемо да чујемо треба да буду проверене од оних људи који познају материју боље... Овако конципирана Влада, која је по свом карактеру мањинска, треба да буде осетљивија на сваку врсту критике“.
Он је прочитао писмо које је НВО Акција за људска права (ХРА) пре два дана упутила Абазовићу, и министрима Ковачу и Ђеки, у ком се наводе примедбе на текст радне верзије темељног уговора, и позива да се она додатно усклади.
„Влада Црне Горе, указује ХРА, неовлашћено се позвала на канонско право...“, додао је, преносе Вијести.
14:46 08.07.2022
Највећа дилема око Темељног уговора, каже Абазовић, била је везана за ставове 3 и 4 у преамбули уговора.

„Говорило се о фалсификату и сл. То се сад третирају као два става, а раније су били само један, што је могло да упути на коментаре да се један део наше историје не може поменути“, навео је црногорски премијер.

Абазовић је казао да се у наводно спорном пасусу Нацрта уговора не спомиње Српска православна цркве, већ „Хришћанска црква на простору Црне Горе да је присутна од апостолских времена и њеног континуитета – мисије кроз историјско православно и црквено устројство од оснивања Зетске, Будимљанске и Хумске Епископије Жичке Архиепископије (1219-1220г.)“.
„Много је ружно кад нешто истргнете из контекста па промените једну реч. У члану се нигде не помиње СПЦ“, навео је он.
Навео је да је био споран и Члан 2 везан за јавно-правна овлашћења.
„Чуо сам да се ово односи на преношење овлашћења државе на Цркву. То везе нема, већ се односи на канонско право и устав Цркве, између осталог, да људима могу да издају онима који су се крстили. Ако је то нешто што је проблематично, мислим да су такви коментари злонамерни“, рекао је Абазовић.
Дотакао се и питања изградње храмова.

„Питање за изградњу храмова односи се само на оно што гради Црква. Све у овом тзв. Уговору односи се на надлежности државе и ове једне верске заједнице. Остале могу уредити односе са државом на потпуно идентичан начин“, навео је он.

Абазовић је навео да је био споран био и Члан 11 који се тиче културних добара.
„Ниједно добро не може да се отуђи и прода, изузев са важећим законодавством Црне Горе. Не постоји уговор који је изнад закона и Устава. Било да се ради о религијским заједницама, економском аранжману или било чеком другом. Постоји Устав, па закон, па сви остали акти нижег реда“, навео је Абазовић и додао да није чуо друге примедбе.
14:42 08.07.2022
Грађани у Подгорици се окупљају испред зграде Владе уочи седнице на којој ће се гласати о Темељном уговору са СПЦ - Sputnik Србија, 1920, 08.07.2022
РЕГИОН
Шачица противника Темељног уговора испред Владе Црне Горе /фото/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала